Przepis na domowe lody? Mamy aż 10 pomysłów!
Sezon "mamo kup mi loda" uważamy za oficjalnie otwarty! Co zrobić aby uszczęśliwić dziecko i nie zrujnować jego zdrowia? Wystarczy mieć przepis na domowe lody!

Domowe lody mają kilka istotnych zalet, które stawiają je ponad kupnymi- są zdrowe, tanie i banalnie proste w wykonaniu! Wybraliśmy dla Was 10 przepisów na domowe lody owocowe, które nie zawierają olbrzymich ilości cukru, tłuszczów utwardzonych i sztucznych barwników. Dzieci są zachwycone, a Ty możesz czuć się spokojna o ich dietę. Zestaw foremek do domowych lodów możesz kupić tu. Sama zobacz jakie to proste! Dokładnie sprawdź każdy nasz przepis na domowe lody!Sprawdź także: 100% naturalne lody
1 z 10

Lody pomarańczowe
Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- 3 słodkie pomarańcze
- 1 limonkę
Pomarańcze obieramy ze skórki, usuwamy też cienką białą skórkę, żeby lody miały gładką konsystencję. Blendujemy miąższ wraz z sokiem wyciśniętym z limonki i przelewamy do foremek na lody. Pozostawiamy w zamrażarce na całą noc.
2 z 10

Lody truskawkowo-bananowe
Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- 500g truskawek
- 1 dużego, dojrzałego banana
- opcjonalnie 3 łyżki jogurtu naturalnego
Należy usunąć szypułki z truskawek, umyć je. Obrać banana, wszystkie składniki włożyć do miski i zblendować. Banan jest najlepszym składnikiem równoważącym kwaśność truskawek. Jogurt dodaje mlecznego posmaku. Całość przelewamy do foremek i wstawiamy na noc do zamrażarki.
3 z 10

Lody limonkowe
Wersja mało dietetyczna, ale za to jaka pyszna! Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- dwie limonki
- szklankę cukru pudru
- 400ml śmietany kremówki
Należy zetrzeć skórkę z limonki na tarce. Wycisnąć sok z dwóch limonek dodać cukier puder i wymieszać aż cukier się rozpuści. Ubić śmietanę na puszystą pianę i połączyć wszystkie składniki. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy na noc do zamrażarki.
4 z 10

Lody o smaku lemoniady
Do zrobienia lodów o smaku lemoniady rabarbarowej potrzebujemy:
- pół kilograma rabarbaru
- litr wody
- odrobinę miodu
- sok z jednej cytryny
- listki mięty
- listki melisy
Pokrojony rabarbar gotujemy w wodzie przez około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przecedzamy, dodajemy sok z jednej cytryny, miód oraz listki mięty i melisy. Lemoniadę przelewamy w foremki i wstawiamy na noc do zamrażarki.
5 z 10

Lody jagodowe
Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- 2 szklanki jagód
- 2 szklanki śmietany kremówki
- cukier opcjonalnie
Szklankę jagód blendujemy, drugą pozostawiamy w całości. Śmietanę ubijamy na pianę i dodajemy cukru do smaku. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Aby uzyskać efekt widoczny na zdjęciu masa nie musi mieć jednolitej konsystencji. Przelewamy do foremek i pozostawiamy na noc w zamrażarce.
6 z 10

Lody mango
Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- 500g dojrzałego, obranego mango
- 300ml jogurtu
Mango i 200ml jogurtu blendujemy na jednolitą masę. Przelewamy do foremek zostawiając około 1 cm miejsca. Delikatnie dodajemy na górę jogurt i zostawiamy na noc w zamrażarce.
7 z 10

Lody arbuzowe
To najprostszy przepis! Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- pół kilograma arbuza
- 1 limonkę
Miąższ arbuza wystarczy zblendować i przelać do foremek. Dla ozdoby można dodać plasterek limonki przy patyczku. Ten sorbet jest niskokaloryczny, orzeźwiający i banalnie prosty w wykonaniu.
8 z 10

Lody z mleka
Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- 2 szklanki mleka (może być mleko krowie, kokosowe, migdałowe itp.)
- odrobinę cukru do smaku
- dodatki: kolorowa posypka, cynamon itp.
Wszystkie składniki wymieszać, przelać do pojemniczków, zostawić na noc w zamrażarce.
9 z 10

Lody kiwi
Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- 4 dojrzałe kiwi
- 200ml maślanki
- odrobinę miodu
Obrane ze skórki kiwi blendujemy z maślanką i odrobiną miodu. Masę przelewamy do foremek (można dodać całe plasterki kiwi dla ozdoby) i pozostawiamy na noc w zamrażarce.
10 z 10

Orzeźwiające lody owocowe
Do zrobienia lodów potrzebujemy:
- 1 kiwi
- 200g truskawek
- 1 brzoskwinię
- 200g jagód
- dowolne owoce
- Sok owocowy lub lemoniadę cytrynową
Pokrojone owoce nakładamy do foremek, zalewamy sokiem lub lemoniadą i zostawiamy na noc w zamrażarce. Przepis jest szybki, prosty i niezwykle efektowny.