Reklama

Reklama

Składniki:CIASTOmasło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa)cukier puder [30 dag]cukier waniliowy [1 op.]sól [1 szczypta]jajka [6 szt.]mąka [35 dag]proszek do pieczenia [3 łyżeczki]kakao [2 łyżki] (ciemne)mleko [3 łyżki]wiśnie [50 dag]MASAbudyń waniliowy [1 op.]mleko [0.5 l]masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa)cukier puder [0.5 szklanki]POLEWAczekolada gorzka [100 g]czekolada mleczna [100 g]masło [1 łyżka]śmietana [50 ml] (30%)Składniki na dużą prostokątną blachę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.

Krok 1 - Ciasto jasne

Masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i sól ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając (niech nie przestraszy nas rzadka konsystencja ciasta, po dodaniu mąki stanie się gładkie).
W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta, cały czas ucierając na niższych obrotach. Ucieramy do momentu gdy ciasto będzie gładkie (1-2 minuty).
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej połowę naszego ciasta, równomiernie go rozprowadzając.

Krok 2 - Ciasto kakaowe

Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, ucieramy na jednolita masę.
Wykładamy ciasto kakaowe równomiernie na ciasto jasne.

Krok 3 - Wiśnie myjemy i drylujemy. Owoce układamy na wierzchu ciasta kakaowego

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Gdy jest już upieczone (można sprawdzić patyczkiem) uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym studzimy go na kratce.

Krok 4 - Masa

Budyń rozrabiamy w 10 łyżkach mleka odmierzonych z 500 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń energicznie mieszając, na małym ogniu, aby się nie przypalił. Wyłączamy ogień, gdy budyń zawrze. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej (takiej jak ma masło/margaryna).

Krok 5 - Masa cd.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładka masę. Budyń o temperaturze pokojowej dodajemy do masła, porcjami, po 1 łyżce, cały czas ucierając, do momentu, gdy masa stanie się gładka i puszysta. Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście. Wkładamy ciasto do lodówki.

Krok 6 - Polewa

Obie czekolady i masło rozpuszczamy w miseczce nad parą (w garnku gotujemy wodę i miskę z czekoladą umieszczamy na nim), mieszając rozpuszczamy je. Co chwilkę dolewamy śmietany, tak aby polewa nie była zbyt gęsta, bo ciężko będzie ją rozsmarować na kremie budyniowym.

Reklama

Krok 7 - Polewa i zdobienie

Gotową polewę wylewamy na krem budyniowy (nie może być gorąca, należy ją przestudzić), rozprowadzamy równomiernie po cieście. Za pomocą łopatki z ząbkami tworzymy fale na polewie czekoladowej. Ciasto wkładamy do lodówki, aż do czasu zastygnięcia polewy (max. godzina).
Gotowe ciasto kroimy na kawałki i podajemy np. do popołudniowej kawy.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane