Przepis na Fale Dunaju
Fale Dunaju to bardzo popularne ciasto, które nigdy nas nie zawiedzie. Pięknie prezentuje się na każdym stole czy to na specjalna okazję czy po prostu, gdy przychodzi nam na nie ochota. To ciasto, do którego zawsze się wraca. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu, choć zajmuje troszkę naszego czasu, nie na tyle jednak, aby go nie spróbować zrobić. Bezapelacyjnie dla Fali Dunaju warto spędzić popołudnie w kuchni i poczuć zapach piekącego się ciasta kakaowego z wiśniami. A gdy „namalujemy” fale, zostaje nam go tylko podziwiać i rozkoszować się smakiem - rzecz jasna!


Składniki:CIASTOmasło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa)cukier puder [30 dag]cukier waniliowy [1 op.]sól [1 szczypta]jajka [6 szt.]mąka [35 dag]proszek do pieczenia [3 łyżeczki]kakao [2 łyżki] (ciemne)mleko [3 łyżki]wiśnie [50 dag]MASAbudyń waniliowy [1 op.]mleko [0.5 l]masło [25 dag] (lub margaryna, temp. pokojowa)cukier puder [0.5 szklanki]POLEWAczekolada gorzka [100 g]czekolada mleczna [100 g]masło [1 łyżka]śmietana [50 ml] (30%)Składniki na dużą prostokątną blachę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.
Krok 1 - Ciasto jasne
Masło lub margarynę, cukier puder, cukier waniliowy i sól ucieramy mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając (niech nie przestraszy nas rzadka konsystencja ciasta, po dodaniu mąki stanie się gładkie).
W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta, cały czas ucierając na niższych obrotach. Ucieramy do momentu gdy ciasto będzie gładkie (1-2 minuty).
Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej połowę naszego ciasta, równomiernie go rozprowadzając.
Krok 2 - Ciasto kakaowe
Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mleko, ucieramy na jednolita masę.
Wykładamy ciasto kakaowe równomiernie na ciasto jasne.
Krok 3 - Wiśnie myjemy i drylujemy. Owoce układamy na wierzchu ciasta kakaowego
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Gdy jest już upieczone (można sprawdzić patyczkiem) uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym studzimy go na kratce.
Krok 4 - Masa
Budyń rozrabiamy w 10 łyżkach mleka odmierzonych z 500 ml. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń energicznie mieszając, na małym ogniu, aby się nie przypalił. Wyłączamy ogień, gdy budyń zawrze. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej (takiej jak ma masło/margaryna).
Krok 5 - Masa cd.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładka masę. Budyń o temperaturze pokojowej dodajemy do masła, porcjami, po 1 łyżce, cały czas ucierając, do momentu, gdy masa stanie się gładka i puszysta. Krem budyniowy rozsmarowujemy na ostudzonym cieście. Wkładamy ciasto do lodówki.
Krok 6 - Polewa
Obie czekolady i masło rozpuszczamy w miseczce nad parą (w garnku gotujemy wodę i miskę z czekoladą umieszczamy na nim), mieszając rozpuszczamy je. Co chwilkę dolewamy śmietany, tak aby polewa nie była zbyt gęsta, bo ciężko będzie ją rozsmarować na kremie budyniowym.
Krok 7 - Polewa i zdobienie
Gotową polewę wylewamy na krem budyniowy (nie może być gorąca, należy ją przestudzić), rozprowadzamy równomiernie po cieście. Za pomocą łopatki z ząbkami tworzymy fale na polewie czekoladowej. Ciasto wkładamy do lodówki, aż do czasu zastygnięcia polewy (max. godzina).
Gotowe ciasto kroimy na kawałki i podajemy np. do popołudniowej kawy.Smacznego!