Reklama

Widząc jak wiele osób wrześniową porą wyrusza wraz z pierwszymi promieniami słońca do lasów mogłoby się zdawać, że nic tak nie relaksuje jak wycieczki w poszukiwaniu dorodnych grzybów.Co zrobić ze zbiorami? Cześć na pewno zostanie przeznaczona do suszenia, a amatorzy przekąsek zrobią grzybki w zalewie. Jednak poza duszonymi maślakami i zupą z kurek można pokombinować w kuchni i wyczarować mniej oczywiste danie. Proponujemy ciekawe połączenie mięsa, grzybów i … bakalii.

Reklama

Gulasz z grzybami i żurawiną

Składniki(5-6 porcji):

  • 700-800g szynki wieprzowej;
  • 1 duża biała cebula lub por;
  • garść świeżych lub suszonych borowików i podgrzybków;
  • garść suszonej żurawiny (np. Bakalland);
  • garść suszonych jabłek;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki mąki.
Reklama

Wykonanie:Mięso pokrojone w kostkę oprósz mąką i podsmaż na oleju. Cebulę pokrój w talarki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Przypraw do smaku. Dodaj świeże grzyby lub uprzednio namoczone (jeśli są suszone). Podlej szklanką wody i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Posyp potrawę żurawiną i suszonymi jabłkami i duś przez kolejne kilka minut. Podawaj z kaszą np. pęczakiem.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane