Przepis na pączki... ziemniaczane!
Tłusty Czwartek coraz bliżej! Dla łasuchów, którzy chcą sobie urozmaicić menu w ten pyszny dzień, mamy niespodziankę – przepis na pączki z ziemniaków. Nie bójcie się nazwy – gwarantujemy, że smakują wyśmienicie!

- Łucja Zbieniewska

W ostatnich dniach karnawału pachnie oczywiście Tłustym Czwartkiem! W tym roku dzień ten przypada 27. lutego. Wówczas w cukierniach, zatłoczonych autobusach, sklepach, miejscach pracy i oczywiście naszych domach w powietrzu będzie unosić się zapach świeżych pączków i faworków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek każdy powinien zjeść przynajmniej jednego pączka, w innym wypadku – nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. Wygląda na to, że każdy z nas wziął sobie ten przesąd do serca – statystyki wskazują, że przeciętny Polak w ubiegłoroczny Tłusty Czwartek zjadł 2,5 pączka. ;)Inny przesąd głosi, że w ten kaloryczny dzień nic nie idzie w biodra! ;) Dlatego, Drogie Panie, zajadajmy się pączkami bez wyrzutów sumienia – zwłaszcza, że kolejny Tłusty Czwartek przypada dopiero na 12 lutego 2015 roku!Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne mamy świetny i bardzo prosty przepis na pączki ziemniaczane. Gwarantujemy, że posmakują Wam tak samo, jak tradycyjne pączki, a niektórzy nawet stwierdzą, że są jeszcze lepsze. Sceptycznych zapewniamy, że nie czuć w nich ziemniaków, a od zwykłych pączków są może nieco bardziej wilgotne i cięższe. Podpowiadamy jak zrobić drożdżowe pączki z ziemniaków – udanego smażenia! ;)
Drożdżowe pączki ziemniaczane
Składniki:
- 0,5kg ugotowanych ziemniaków;
- pół kostki roztopionego masła;
- 50g drożdży;
- 3 szklanki mąki;
- 7-8 łyżek cukru;
- opakowanie cukru wanilinowego;
- 3 całe jajka (opcjonalnie można dodać jeszcze 1 żółtko);
- 2 łyżeczki octu lub spirytusu;
- szczypta soli.
Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jeśli będą jeszcze ciepłe – możesz wrzucić do nich pół kostki masła, dzięki czemu rozpuści się samo. Jeśli natomiast ziemniaki będą już chłodne, musisz rozpuścić masło w garnuszku i dopiero wówczas dodać je do ziemniaków. Pokruszone drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj je do ziemniaków i masła. Dołącz do składników przesianą mąkę. Następnie ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj szczyptę soli. Na koniec nie zapomnij o dwóch łyżeczkach spirytusu lub octu.Po co? Dzięki tej prostej sztuczce pączki podczas smażenia wchłoną mniej tłuszczu – będą smaczniejsze i zdrowsze :) Czas na wyrabianie ciasta – ma ono mieć jednolitą, lepką konsystencję. Jeśli chcesz przygotować nadziewane pączki, nabierz odrobinę ciasta łyżką, zrób z niego placuszek (możesz również rozwałkować ciasto i wycinać okręgi np. szklanką) i dodaj niewielką ilość marmolady – uformuj kulkę i odstaw na blat posypany mąką.Rada: na dłonie nałóż odrobinę oleju – ciasto nie będzie się wówczas przyklejać do rąk.

Tak przygotowane pączki warto zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu, żeby nieco urosły. Kiedy staną się pulchne – smaż je z dwóch stron na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.Możesz oczywiście zrobić pączki bez nadzienia lub nadziać je już po usmażeniu szprycą (jeśli nie posiadasz profesjonalnej – użyj dużej strzykawki) – polecamy zwłaszcza początkującym cukiernikom :) Jeśli obawiasz się, że twoje pączki się nie usmażą, sprawdź patyczkiem (lub długą wykałaczką do szaszłyków) czy ciasto się do niego nie przylepi. Jeśli wyciągniesz z pączka czysty patyczek, smakołyki są gotowe! :)Rada: Po usmażeniu pączków wyłóż je na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu.Kiedy pączki ostygną, możesz zabrać się za najprzyjemniejszą część ich przygotowywania – ozdabianie! Pączki możesz udekorować według własnych upodobań: lukier i skórka pomarańczowa, czekolada i orzechy, cukier puder... wybór należy do ciebie! :)Polecamy również przepisy na pączki naszych Wizażanek!Wolisz faworki? Wypróbuj najlepsze przepisy na faworki!