Przepis na pesto z liści rzodkiewki
Najpopularniejszym pesto jest oczywiście to klasyczne – z bazylii. Ostatnimi czasy popularność zyskuje również pesto z rukoli czy suszonych pomidorów, ale czy słyszeliście już o pesto z liści rzodkiewki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, jak przygotować ten pyszny sos!

- Łucja Zbieniewska
Pesto – do czego?
Pesto to idealny dodatek do makaronów, kanapek (grzanek), serów i mięs (zwłaszcza do kurczaka) a nawet – do sałatek czy naleśników! W zależności od tego, co będzie bazą sosu (rukola, bazylia, rzodkiewka, suszone pomidory, pietruszka), uzyskasz ostry lub delikatny smak, który każdorazowo doskonale podkreśli potrawy swoim aromatem.

Podstawowe składniki pesto
Dzięki dodaniu pesto do potrawy w mig nadasz jej wykwintnego smaku. Jednak musisz pamiętać, że pesto nie tylko łatwo przygotować, ale i...zepsuć. Nadrzędną zasadą udanego przygotowania sosu są świeże składniki. Wśród nich zawsze znajdzie się oliwa z oliwek, baza (bazylia, rzodkiewka, rukola itd.), czosnek, orzechy (piniowe/nerkowca/ziemne), przyprawy, ewentualnie cytryna i ser typu parmezan.Pamiętajmy, że przygotowanego pesto nie należy podgrzewać – stanie się wówczas gorzkie (dzieje się tak zwłaszcza w przypadku pesto z bazylii). Jeśli nie wykorzystasz całego pesto możesz przechowywać je w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni.
Pesto z liści rzodkiewki – przepis
Jak smakuje pesto z liści rzodkiewki? Wspaniale! Jest wyraziste w smaku i nieco pikantne. Zachwyci zwłaszcza te osoby, które stawiają na ekologiczną kuchnię, ale nie tylko – docenią je również ci, którzy szukają połączeń niecodziennych smaków i prostoty wykonania. Polecamy! :)

Składniki:
- młode liście rzodkiewki (1 pęczek);
- ząbek czosnku;
- sok z cytryny (wedle uznania);
- oliwa z oliwek (ok. 100ml);
- garść uprażonych migdałów (można zastąpić je ziarnami słonecznika lub orzeszkami pinii);
- opcjonalnie: kilka łyżek startego parmezanu;
Przygotowanie: liście rzodkiewki przebierz i dokładnie umyj. Wlej 3/4 części oliwy do blendera. Włóż do niego osuszone liście rzodkiewki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj posiekane migdały, parmezan, odrobinę soku z cytryny. Całość powoli miksuj, dodając oliwę wedle uznania. Pamiętaj, żeby konsystencja pesto nie była ani za gęsta, ani zbyt wodnista. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj sól/pieprz/sok z cytryny. Twoje pesto jest gotowe!UWAGA! Do przygotowania pesto najlepiej użyj rzodkiewki, co do której masz pewność, że pochodzi z ekologicznej uprawy – oczywiście najlepsza będzie ta z własnego ogródka ;)