Przepis na sałatkę z awokado, jarmużem i quinoą
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sałatki należą do kategorii produktów Superfoods, czyli takich, które dostarczają naszemu organizmowi maksimum właściwości odżywczych. Sprawdźcie, jak ją przygotować!

Opublikowano: wtorek, 13 października 2015 13:31
Reklama
Reklama

Składniki:
- 300 g czerwonej quinoi
- 150 g jarmużu
- 3 łyżki oliwy
- 3 spore awokado
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 3 cytryny
- 2 łyżki oleju rafinowanego rzepakowego
- 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 3 rozbite ząbki czosnku
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Quinoę wypłucz w zimnej wodzie i odsącz. Umieść w garnku i zalej wodą pół centymetra ponad powierzchnię ziaren. Zagotuj, dodaj szczyptę soli i nieco świeżo mielonego pieprzu
i gotuj pod przykryciem przez około 12 minut, aż pojawią się kiełki – jeśli trzeba, dolej trochę wody i przedłuż gotowanie - Drobno posiekaj jarmuż i przez 3 minuty gotuj na parze lub blanszuj. Jeśli trzeba – odcedź
i wrzuć do miski, w której masz zamiar podać sałatkę. - Quinoę zdejmij z ognia, przemieszaj zawartość, by ją spulchnić i skrop oliwą.
- Czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię z rafinowanym olejem. Dodaj wiórki kokosowe. Podsmaż, aż czosnek delikatnie się zrumieni i zdejmij z patelni. Odłóż na bok.
- Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok.
- Awokado obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do miseczki z sokiem i wymieszaj, aby wszystkie kostki pokryły się sokiem.
- Pomidorki przekrój na pół.
- Do miski z jarmużem dodaj quinoę, awokado wraz z sokiem cytrynowym i pomidorki, następnie polej olejem tłoczonym na zimno i wymieszaj.
- Przed podaniem posyp czosnkiem z kokosem.
Quinoa (komosa ryżowa) jest dobrym źródłem błonnika, który pomaga w zmniejszeniu nadmiernego apetytu i ograniczeniu uczucia głodu. Fitoestrogeny zawarte w komosie ograniczają utratę estrogenów z organizmu. Quinoa obfituje wnienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jest produktem bezglutenowym. Quinoa zawiera także saponiny, dzięki którym wykazuje działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.
Reklama
Magdalena Maławska, ekspertka programu Zdrowy Apetyt
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama