Reklama

Składniki:

Reklama
  • kapusta [1 główka] (duża, nie więcej niż 1,3 kg)
  • ryż [0.75 szklanki]
  • mięso mielone [50 dag] (wieprzowe lub wieprzowo - wołowe)
  • cebula [2 szt.]
  • sos sojowy [3 łyżki] (lub kostka rosołowa)
  • olej
  • sól
  • pieprz

Potrzebne też:

Duży garnek (taki, żeby zmieściła się w nim główka kapusty), garnek na ryż, duży płaski rondel, patelnia, mocny nóż i widelec, łopatka lub łyżka drewniana, łyżka stołowa.

Krok 1

Główkę kapusty obrać z uszkodzonych liści. Nożem wykroić głąb razem z nasadą liści. Przez lej, który wycięliśmy w główce, wrzątek dostanie się do wnętrza.

Krok 2

Włożyć kapustę do dużego garnka, zalać osoloną gorącą wodą. Przykryć garnek, odczekać chwilę, a gdy woda zacznie się gotować, przekręcić główkę ostrożnie, uważając, żeby nie pokaleczyć liści. Mają zmięknąć, ale nie ugotować się! Po kilku minutach wyjąć kapustę i kolejno ściągać wierzchnie liście. Odkładać je do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotować farsz: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Wymieszać dokładnie ryż z cebulą i mielonym mięsem, dodając soli i pieprzu do smaku. Można również przygotować inny farsz, np. z kaszą gryczaną i grzybami, z mięsem i warzywami.

Krok 4

Z ostudzonych liści ostrożnie, by ich nie pokaleczyć i nie podziurawić, skroić gruby nerw u nasady. Listki ze środka kapusty przydadzą się do wyłożenia rondla. Na przygotowane liście nałożyć łyżką farsz (bliżej nasady). Zwinąć ciasno w rulonik.

Krok 5

Do płaskiego dużego rondla wlać trochę oleju i wyłożyć dno pozostałymi listkami kapusty. Układać na nich ciasno gołąbki. Na pierwszej warstwie ułożyć drugą. Zalać gołąbki szklanką wody zmieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego lub szklanką bulionu z kostki rosołowej, obłożyć paroma obgotowanymi liśćmi, które pewnie zostały, polać oliwą i przykryć.

Krok 6

Wstawić rondel do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać, sprawdzając co jakiś czas, czy gołąbki się nie przypalają. W razie potrzeby podlewać je wodą przyprawioną sosem sojowym. Po ok. 1 godz. gołąbki są gotowe: przyprawione mięso, dusząc się, użyczyło smaku kapuście i ryżowi, która zmieniła kolor tu i ówdzie, nawet się zarumieniła.

Reklama

Krok 7

Podawać z ziemniakami z wody lub piure. Te, które zostaną, podgrzewać następnego dnia na małym ogniu – będą jeszcze smaczniejsze.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane