Przepis na smaczne gołąbki
Gołąbki – tę tradycyjną potrawą Europy Środkowej i Wschodniej - przygotowuje się najczęściej z mięsa mielonego i ryżu zawiniętego w liście kapusty. Przed podaniem dusi się lub smaży na tłuszczu.


Składniki:
- kapusta [1 główka] (duża, nie więcej niż 1,3 kg)
- ryż [0.75 szklanki]
- mięso mielone [50 dag] (wieprzowe lub wieprzowo - wołowe)
- cebula [2 szt.]
- sos sojowy [3 łyżki] (lub kostka rosołowa)
- olej
- sól
- pieprz
Potrzebne też:
Duży garnek (taki, żeby zmieściła się w nim główka kapusty), garnek na ryż, duży płaski rondel, patelnia, mocny nóż i widelec, łopatka lub łyżka drewniana, łyżka stołowa.
Krok 1
Główkę kapusty obrać z uszkodzonych liści. Nożem wykroić głąb razem z nasadą liści. Przez lej, który wycięliśmy w główce, wrzątek dostanie się do wnętrza.
Krok 2
Włożyć kapustę do dużego garnka, zalać osoloną gorącą wodą. Przykryć garnek, odczekać chwilę, a gdy woda zacznie się gotować, przekręcić główkę ostrożnie, uważając, żeby nie pokaleczyć liści. Mają zmięknąć, ale nie ugotować się! Po kilku minutach wyjąć kapustę i kolejno ściągać wierzchnie liście. Odkładać je do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotować farsz: ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na oleju. Wymieszać dokładnie ryż z cebulą i mielonym mięsem, dodając soli i pieprzu do smaku. Można również przygotować inny farsz, np. z kaszą gryczaną i grzybami, z mięsem i warzywami.
Krok 4
Z ostudzonych liści ostrożnie, by ich nie pokaleczyć i nie podziurawić, skroić gruby nerw u nasady. Listki ze środka kapusty przydadzą się do wyłożenia rondla. Na przygotowane liście nałożyć łyżką farsz (bliżej nasady). Zwinąć ciasno w rulonik.
Krok 5
Do płaskiego dużego rondla wlać trochę oleju i wyłożyć dno pozostałymi listkami kapusty. Układać na nich ciasno gołąbki. Na pierwszej warstwie ułożyć drugą. Zalać gołąbki szklanką wody zmieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego lub szklanką bulionu z kostki rosołowej, obłożyć paroma obgotowanymi liśćmi, które pewnie zostały, polać oliwą i przykryć.
Krok 6
Wstawić rondel do średnio nagrzanego piekarnika. Zapiekać, sprawdzając co jakiś czas, czy gołąbki się nie przypalają. W razie potrzeby podlewać je wodą przyprawioną sosem sojowym. Po ok. 1 godz. gołąbki są gotowe: przyprawione mięso, dusząc się, użyczyło smaku kapuście i ryżowi, która zmieniła kolor tu i ówdzie, nawet się zarumieniła.
Krok 7
Podawać z ziemniakami z wody lub piure. Te, które zostaną, podgrzewać następnego dnia na małym ogniu – będą jeszcze smaczniejsze.Smacznego!