Przepis na tagliatelle z boczkiem i borowikami
Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagliatelle z borowikami i boczkiem, który będzie świetnym pomysłem na rodzinny obiad.

- Katarzyna Mordalska

Składniki:
- 400 g makaronu tagliatelle;
- 150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol);
- 2 średnie cebule;
- 100 g borowików (świeże lub mrożone);
- 1 łyżka oleju;
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%;
- sól, pieprz do smaku;
- natka pietruszki;
- twardy tarty ser.
Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem. Smacznego!