Reklama

Reklama

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady;
  • 175 g masła;
  • 4 jajka;
  • 125 g drobnego cukru;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • szczypta soli;
  • 125 g mąki pszennej;
  • ok. 100 g suszonych moreli (np. Bakalland);
  • 200 g truskawek lub malin do dekoracji;
  • 50 g orzechów włoskich do dekoracji.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
Reklama

Przygotowanie: połamaną czekoladę należy roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Jajka ubijać mikserem przez ok. 1 minutę. Cukier zwykły i cukier wanilinowy wymieszać z solą, a następnie powoli dodawać do jajek, miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jajek i wymieszać na małych obrotach. Następnie ostrożnie dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem. Wymieszać. Na koniec do masy należy dodać suszone, posiekane morele. Ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w 180 stopniach.Przygotowanie polewy: podgrzać śmietanę tak, aby była gorąca, ale nie gotować jej. Dodać czekoladę, wymieszać aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę wylać na ciasto, najlepiej na samym środku – polewa sama rozpłynie się po cieście. Udekorować owocami i orzechami, a następnie odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane