Reklama

Reklama

Reklama

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ

4 porcjeczas przygotowania: 40 minut do 1 godzinyKOTLETY1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS1 jajkook 5 łyżek bułki tartejsólpieprzKONFITURA Z CEBULI500g czerwonej cebuli2 łyżki olejusól100 ml czerwonego wina3 łyżki octu balsamicznego2-3 łyżki cukrupieprzSOSopakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g)2 łyżki pasty sezamowej tahinisok z 1/2 cytrynypieprzsólłyżeczka sezamustarty lub posiekany ząbek czosnkuDODATKI1 duży pomidorkilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)4 duże bułkiJedną torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia.Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina.Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety.W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Smażymy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiany kolor.Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy sosem, na dolną bułkę nakładamy liście sałaty, plaster pomidora, gorącego kotleta, konfiturę i wszystko przykrywamy bułką.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane