Przepis na zimne dni: gotowana kawa
Zmarzłaś? Wypróbuj przepis na gotowaną kawę! Rozgrzeje twój organizm, a przy okazji zapewni cudowne doznania smakowe! Wbrew pozorom smakuje zupełnie inaczej niż dobrze nam znana filiżanka małej czarnej. Polecamy!

- Łucja Zbieniewska
Dlaczego warto pić gotowaną kawę?
Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian, według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy...

Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco.
Jak przygotować gotowaną kawę?
Składniki:
- szklanka wody;
- 2 łyżeczki zmielonej kawy;
- kardamon, cynamon, imbir;
- łyżeczka niesłodzonego kakao;
- opcjonalnie: miód.

Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka.