Reklama

Reklama

Dlaczego warto pić gotowaną kawę?

Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian, według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy...

Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco.

Jak przygotować gotowaną kawę?

Składniki:

  • szklanka wody;
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy;
  • kardamon, cynamon, imbir;
  • łyżeczka niesłodzonego kakao;
  • opcjonalnie: miód.
Reklama

Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka.

Jakie są Wasze sposoby na rozgrzanie się w mroźne dni?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane