Reklama

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni.

Reklama

Przepis na zupę ze szparagami i krajanką

  • Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
  • wiązka białych szparagów
  • woda - 0,75l
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • śmietanka słodka 18% - 100ml
  • śmietana kwaśna 18% - 100ml
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżeczka
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku
Reklama

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane