Przepis na zupę szparagową z krajanką
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką.

- Katarzyna Mordalska
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego aby wykorzystać go w pełni proponujemy zdrową i smaczną zupę ze świeżych szparagów z makaronem krajanką. Przepis ten to pomysł na rodzinne obiady oraz romantyczne kolacje. Zawarte w szparagach witaminy i wartości odżywcze mogą nas uchronić nie tylko przed nowotworem, chorobami serca ale także pobudzić trawienie. Uważane za afrodyzjak budzą pożądanie nie tylko w kuchni.

Przepis na zupę ze szparagami i krajanką
- Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g
- wiązka białych szparagów
- woda - 0,75l
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- śmietanka słodka 18% - 100ml
- śmietana kwaśna 18% - 100ml
- masło - 1 łyżka
- mąka - 1 łyżeczka
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą w której się gotowały. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąka, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką i makaron.Smacznego!