Reklama

Reklama

Spaghetti z migdałowym parmezanem, oregano i rukolą

Składniki:

  • 350g makaronu spaghetti Mamma Mia;
  • 50g rukoli;
  • 50g migdałów bez skórki;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;
  • oregano;
  • 150g tuńczyka w kawałkach (opcjonalnie).

Przygotowanie: makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Gorący makaron wymieszać z suszonym oregano, odrobiną oliwy z oliwek, świeżą garścią rukoli, tuńczykiem (opcjonalnie), doprawić solą i pieprzem. Całość podawać posypaną migdałami utartymi w moździerzu.

Makaron penne z sosem podwójnie pomidorowym

Składniki:

  • 200g makaronu pióra Mamma Mia;
  • 50 g wędzonego boczku;
  • pół cebuli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • 50 g suszonych pomidorów;
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki;
  • sól i pieprz;
  • liście bazylii;
  • ser dojrzewający do podania.

Przygotowanie: boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, przesmażyć przez chwilę następnie dodać pomidory z puszki. Dusić całość aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i dusić całość przez chwilę aż sos pokryje makaron. Dodać listki bazylii, wymieszać. Przed podaniem posypać startym serem.

Romantyczne spaghetti z odrobiną pikanterii

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia!
  • 20 ml oliwy z oliwek extra virgin;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 papryczka chili;
  • 30 g selera naciowego;
  • 250 g czerwonej papryki;
  • 15 g masła;
  • 2-3 łodyżek pietruszki;
  • ok. 10 listków bazylii;
  • 1 łodyżka mięty;
  • 1-2 łodyżki szczypiorku;
  • 10 ml brandy;
  • sól, pieprz.
Reklama

Przygotowanie: Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je razem z oliwą z oliwek w blenderze lub mikserze i zmiksuj na wysokich obrotach tak, by powstało pesto. Nie używaj soli. Pokrój paprykę w cienkie słupki. Część odłóż na bok, by użyć jej później do dekoracji. W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj posiekane czosnek i seler; podsmażaj do chwili, gdy czosnek przybierze złoty kolor. Dodaj pokrojoną paprykę; całość polej brandy i pozostaw na ogniu do momentu gdy papryka zmięknie, a alkohol odparuje – docelowo całość ma mieć konsystencję gęstego przecieru, wtedy dopraw solą, pieprzem i dodaj dwie papryczki chili. Makaron ugotuj w dużej ilości gotującej się, osolonej wody; odsącz i wymieszaj z aromatycznym pesto i niewielką ilością paprykowego purée. Wyłóż na talerz łyżkę purée z papryki, przykryj je spaghetti wymieszanym z pesto i udekoruj paskami surowej papryki.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane