Przepisy na ostre potrawy z sosami Tarsmak
Miłośnicy ostrych przypraw nie wyobrażają sobie kuchni bez pieprzu, chili czy tabasco. Sprawiają, że dania nabierają niezwykłej wyrazistości a dodatkowo pikantne jedzenie ma szczególną moc – wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Postawmy więc na ostrą kuchnię, by ustrzec się przeziębień!

- Katarzyna Mordalska
Minikebaby na ostro

Składniki:
- ½ kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek, ostra papryka do smaku
- Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i smażyć jeszcze przez chwilę, by mąka straciła surowy smak. Całość dodać do mięsa, wbić jajko, przyprawić i dokładnie wyrobić. Wyrobione mięso podzielić na 6 równych porcji. Porcje uformować w zgrabne podłużne kotleciki i nadziać je na drewniane patyczki do szaszłyków. Minikebaby smażyć na oleju ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Podawać z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak.Tortilla z kurczakiem

Składniki:
- 4 placki tortilli
- 300 g fileta z kurczaka
- 4 liście sałaty strzępiastej
- 12 plastrów pomidora
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia marchewka
- por (biała część)
- sól, pieprz do smaku
- Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
Filet z kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na złoty kolor. Pokroić pomidora w cienkie plasterki, paprykę w paski, a marchewkę i por w cieniutkie paseczki. Tortillę podgrzać na suchej patelni, a następnie posmarować ją Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak, położyć sałatę, wszystkie przygotowane wcześniej warzywa i ciepłego kurczaka. Całość polać jeszcze raz sosem i zwinąć w rożek.Wątróbki drobiowe w boczku

Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 12-14 cienkich plasterków boczku wędzonego parzonego
- 12-14 sztuk śliwek suszonych bez pestek
- olej do smażenia
- Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak
Wątróbki oczyścić i podzielić na średniej wielkości cząstki. Każdą cząstkę wątróbki zawinąć w plasterek boczku i spiąć wykałaczką. Do każdej dołożyć po jednej suszonej śliwce. Smażyć na złoty kolor w głębokim, rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło bądź zimno z Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak.Smacznego!