Reklama

Reklama

Przepis na sos z suszonej żurawiny:

  • pół szklanki suszonej żurawiny HELIO
  • dwie szklanki rosołu, cztery szalotki (wcześniej upieczone)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, zapiekać w piekarniku do miękkości. Żurawinę gotujemy w półtorej szklanki rosołu przez 5 minut, aż napęcznieje. Cedzakiem wyławiamy 1/4 szklanki żurawiny do dekoracji. Pozostałą część żurawiny wraz z szalotkami i balsamicznym octem oraz resztą rosołu mieszamy w blenderze do konsystencji puree. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na sos ze śliwek suszonych:

  • 150 g suszonych śliwek HELIO
  • 70 g cukru
  • 120 g śmietany 18 %
  • 50 g mąki
  • odrobina cukru waniliowego
  • 3-4 goździki
Reklama

Śliwki zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na kilka (najlepiej kilkanaście) godzin. Dodajemy goździki, cukier waniliowy, oraz cukier (wody, w której moczyliśmy śliwki nie wylewamy). Śliwki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy goździki, a resztę przecieramy przez sito. Ponownie wstawiamy na kuchenkę. Do śmietany dodajemy mąkę i trochę ciepłego sosu, mieszamy. Zagęszczamy sos pozostałą częścią śmietany. Śliwki kalifornijskie HELIO New Line cena - 8zł / 240 g

Żurawina suszona HELIO New Line cena - 14zł / 200 g

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane