Przepisy na sosy na grilla - z żurawiny i suszonej śliwki
Maj i wszystkie miesiące letnie to w naszym kraju okres, w którym większość spotkań towarzyskich odbywa się przy grillu.

- Katarzyna Mordalska

Przepis na sos z suszonej żurawiny:
- pół szklanki suszonej żurawiny HELIO
- dwie szklanki rosołu, cztery szalotki (wcześniej upieczone)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, zapiekać w piekarniku do miękkości. Żurawinę gotujemy w półtorej szklanki rosołu przez 5 minut, aż napęcznieje. Cedzakiem wyławiamy 1/4 szklanki żurawiny do dekoracji. Pozostałą część żurawiny wraz z szalotkami i balsamicznym octem oraz resztą rosołu mieszamy w blenderze do konsystencji puree. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis na sos ze śliwek suszonych:
- 150 g suszonych śliwek HELIO
- 70 g cukru
- 120 g śmietany 18 %
- 50 g mąki
- odrobina cukru waniliowego
- 3-4 goździki
Śliwki zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na kilka (najlepiej kilkanaście) godzin. Dodajemy goździki, cukier waniliowy, oraz cukier (wody, w której moczyliśmy śliwki nie wylewamy). Śliwki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy goździki, a resztę przecieramy przez sito. Ponownie wstawiamy na kuchenkę. Do śmietany dodajemy mąkę i trochę ciepłego sosu, mieszamy. Zagęszczamy sos pozostałą częścią śmietany. Śliwki kalifornijskie HELIO New Line cena - 8zł / 240 g
Żurawina suszona HELIO New Line cena - 14zł / 200 g