Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!

- Katarzyna Mordalska

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy.
Pstrąg w sezamie w trzech sosach

200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowyFilet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga.
Quiche z pstrągiem wędzonym

300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymkaZ mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało. Następnie rozwałkować je na okrągłej brytfance o średnicy 30cm, tak aby boki też były wyłożone ciastem. Bardzo istotne jest nakłucie ciasta widelcem w paru miejscach. Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190 st. C i piec ok. 8 min, tak, aby ciasto się zrumieniło. Ubijamy pozostałe jajka, dodajemy śmietanę, sól i dokładnie mieszamy. Do masy wrzucamy pokrojone filety z pstrąga i cukinie w pół plastrach oraz lekko zrumienioną drobno posiekaną cebulę. Wszystko mieszamy i wylewamy na zimne ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 st. C i pieczemy 6-8 min, następnie delikatnie wyjmujemy i posypujemy startym serem. Wkładamy ponownie i pieczemy kolejne 10-12 min. Ser powinien się ładnie zapiec. Całość kroimy na 6-8 części i posypujemy świeżą dymką. Najlepiej jest spożywać na ciepło.
Makaron z pesto i smażonym pstrągiem

2 filety z pstrego ok. 200g, 250g makaronu pappardelle, 100g pesto bazyliowego, parmezan, 4 pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, sól, pieprz, olejGotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy i przelewamy lekko zimną woda. Filety z pstrąga oczyszczamy, wyjmujemy ości i kroimy na paski ok 2 cm. Delikatnie solimy i pieprzymy (można skropić sokiem z cytryny). Rybę smażymy na patelni skropionej oliwą, z obu stron po ok. 2 min. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pesto i makaron – razem przesmażamy. Na koniec dodajemy pstrąga i delikatnie mieszamy. W zależności od tego, co kto lubi można jeszcze posolić, ale proszę uważać, bo pesto jest słone, a wcześniej posoliliśmy jeszcze rybę. Wykładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.
Roladki z pstrąga ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

3 filety z pstrąga, 120 g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, garść suszonych pomidorów, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz, 30 g masła, 1 cytrynaFilety z pstrąga oprósz solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na godzinę. Na maśle przesmaż umyty szpinak wraz z czosnkiem. Pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Wyjmij filety z lodówki. Na wewnętrzną stronę wyłóż farsz szpinakowy. Zawiń roladki skórą na zewnątrz i zepnij je wykałaczką lub wykałaczkami. Grilluj 5 – 10 minut.Smacznego!