Reklama

Kokosanki wbrew pozorom są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Ich chrupiąca skórka i lekko ciągnące się wnętrze oraz kokosowo – cytrynowy aromat będą najlepszą nagrodą za chwilkę pracy w kuchni. Dodatkową zachętą do ich zrobienia niech będzie fakt, że – wiórki kokosowe zawierają mnóstwo potasu i magnezu – dzięki czemu wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.Klasyczne kokosankiSkładniki:

Reklama
  • 4 białka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 30 dag wiórków kokosowych (np. Bakalland);
  • starta skórka z cytryny.
Reklama

Wykonanie: Białka należy ubić dokładnie, w trakcie ubijania dodać cukier. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki Piec około 25 minut w temperaturze 160 - 170 °C. Smacznego.Należy zastanowić się, czy nie podwoić składników, ponieważ taki kokosowy smakołyk na pewno szybko zniknie z talerza! :)

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane