Schab zapiekany w warzywach z ryżem
Szukasz przepisu na smaczny, świąteczny obiad? Wypróbuj przepis na soczysty schab z warzywami i ryżem!


Składniki:
- 1,5kg schabu,
- ocet balsamiczny,
- 4 marchewki,
- 4 pietruszki,
- 1 (średni) seler,
- sól i pieprz czarny,
- kilka gałązek rozmarynu,
- kilka gałązek tymianku,
- 3 łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki papryki ostrej,
- 3 łyżeczki oregano,
- 3 ziarna jałowca,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ryż biały długoziarnisty (np. marki Halina).
Przygotowanie:Piekarnik nastawić na 180-200 stopni (termoobieg). Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie). Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso podawać z ryżem. Smacznego!