Reklama

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – dlaczego?

Pożywne śniadanie ma jedno podstawowe zadanie: rozbudzić mózg maluszka – czyli podnieść poziom glukozy we krwi. Po co? Przede wszystkim po to, żeby dziecko miało siłę na zabawy z przyjaciółmi i aby nie miało problemów z koncentracją podczas zajęć. Ważne jest jednak to, żeby śniadanie nie było przypadkowym posiłkiem – tylko odpowiednio skomponowane dostarczy wartościowych składników i sprawi, że dziecko nie będzie miało ochoty zajadać się w szkole niezdrowymi przekąskami, takimi jak: batoniki, chipsy czy słodkie napojePamiętaj, że zdrowe śniadanie powinno zawierać węglowodany, białka, tłuszcze, a także witaminy (np. w formie owoców i warzyw) i składniki mineralne.Śniadanie to inwestycja w zdrowie dziecka – badania dowodzą, że szkraby, które zasiadają rano do stołu nie mają problemów z nadwagą i otyłością. Ponadto najedzony i silny uczeń jest bardziej odporny na infekcje, o które wśród rówieśników naprawdę nietrudno, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Reklama

Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie dla dziecka?

Przede wszystkim pamiętaj o tym, że dziecko od najmłodszych lat wyrabia sobie nawyki żywieniowe. Już przedszkolaka warto uczyć, że np. pieczywo wieloziarniste jest zdrowsze od pszennych bułeczek. Dlaczego? Pieczywo to nic innego, jak dawka węglowodanów – jeśli dziecko zje tradycyjną kajzerkę, poziom cukru we krwi malca gwałtownie się podniesie i równie szybko spadnie. W praktyce oznacza to, że dziecko tuż po dotarciu do szkoły będzie miało ochotę na coś słodkiego. Natomiast ciemne pieczywo powoli „uwalnia” węglowodany, więc dziecko wytrzyma do przerwy śniadaniowej, podczas której zje ze smakiem zdrową przekąskę, którą mu przygotowałaś.Nie zapominaj o tym, że w porannym menu dziecka powinny zagościć jajka (możesz je serwować dziecku nawet 4-5 razy w tygodniu), wędliny, przetwory mleczne – takie jak: jogurty, kefiry, sery (zarówno twaróg, jak i ser żółty) i oczywiście samo mleko – są one doskonałym źródłem białka i wapnia.Jeśli twoje dziecko lubi mleczne śniadania, podawaj mu płatki z owocami, orzechami, pestkami (np. dyni) i ziarnami (np. słonecznika) – taki posiłek stanie się wówczas nie tylko smacznym, ale również pełnowartościowym. Uważaj na płatki śniadaniowe „dla dzieci”, które zawierają mnóstwo cukru i są produktem wysoko przetworzonym, a więc – niezdrowym. Jako substytut zaproponuj maluchowi płatki owsiane, kaszę manną lub kaszę kukurydzianą.Jeśli twoja pociecha ma dość tradycyjnego śniadania, przygotuj pancakes lub tradycyjne naleśniki – z twarożkiem i owocami. Takie ciepłe śniadanie będzie świetnym rozwiązaniem na chłodne poranki – rozgrzeje malucha i dostarczy mu energii. Posiłek ten przygotuj na bazie mąki pełnoziarnistej – maluch nie poczuje różnicy, a ty będziesz zadowolona, że zjadł coś pożywnego.Niezależnie od formy śniadania zadbaj o to, żeby do posiłku były dołączone owoce lub warzywa – chociażby w formie świeżego, wyciśniętego soku.Twoje dziecko marudzi przy każdym śniadaniu? Zainspiruj się naszymi pomysłami na poranny posiłek, a zobaczysz jak szybko jedzenie zniknie ze stołu! Chcesz poznać inne sposoby na niejadka? Dowiedz się dlaczego dziecko nie chce jeść?

Jakie są wasze sposoby na niejadków?

Reklama
Reklama
Reklama