Reklama

Soczewica doskonale smakuje jako składnik coraz popularniejszego w Polsce hummusu, gołąbków, zupy kremu z pomidorów i ciecierzycy, puree z soczewicy a nawet karpia z soczewicą i szpinakiem. Możliwości jest tyle ile nam wyobraźnia podpowie...Soczewica kojarzona jest z kuchnią jarosza. Faktem jest, że ludzie, którzy zdecydowali się zrezygnować z jedzenia mięsa, często sięgają po potrawy z soczewicy. Nie znaczy to jednak, że tylko oni mogą je jadać. Soczewica powinna być jednym z elementów zdrowej diety i pojawiać się na naszych talerzach równie często jak mięso, nabiał czy warzywa. To najzdrowszy przedstawiciel wywodzący się z grupy roślin strączkowych. Większość pochwał dotyczących soczewicy odnosi się do wysokiej zawartości białka. Soczewica zawiera także duże ilości węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Ten ostatni usprawnia pracę układu pokarmowego, pomaga usuwać toksyny powstałe w trakcie przemiany materii, a także pomaga regulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi. W soczewicy znajdziemy też witaminy, a wśród nich witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz tak ważne dla zdrowia beta-karoten i kwas foliowy. Nie brakuje w niej również minerałów: wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. To jednak nie koniec zalet tej rośliny. Ma ona w swoim składzie lizynę. To aminokwas, którego nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie i musi być dostarczany z pożywieniem. Lizyna bierze udział w procesie budowy białek, pomaga w procesach regeneracji oraz tworzenia enzymów i hormonów. Uczestniczy również w produkcji kolagenu. Pomaga także dbać o linię, bo jest niezbędna przy powstawaniu substancji odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów.Soczewica w puszce Rolnik cena - 2,28zł / 425ml

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane