Sos Chamoy do świeżych owoców – przepis
Kuchnia meksykańska podbija światową kuchnię, jeśli chcesz podążać zgodnie ze światowymi trendami w smakach, wypróbuj przepis na meksykański dip do świeżych owoców – sos Chamoy!

- Katarzyna Mordalska

Raport przedstawiony przez firmę McCormick i markę Kamis –Trendy w Smakach 2014, wśród najważniejszych trendów kulinarnych wymienia meksykańską ofensywę. To znak, że meksykańskie potrawy i składniki zdobywają światowe stoły – w każdym zakątku świata konsumenci odkrywają nowe aspekty tych smacznych, a jednocześnie zwyczajnych potraw.
Można kupić Chamoy o różnym stopniu ostrości. W domu można go łatwo przygotować z dżemem morelowym, sokiem z limonki i papryczkami chili.
Przepis na Sos Chamoy

Składniki:
- 1 szklanka dżemu morelowego;
- 1/4 szklanki świeżego soku z limonki;
- 1 łyżeczki pieprzu kolorowego (np. Pieprz kolorowy Kamis);
- 1 łyżeczka papryczek chili (może być w formie przyprawy).
Z podanej ilości składników można przygotować ok. 1 i 1/3 szklanki sosu.Przygotowanie: Wsyp wszystkie składniki do blendera i przykryj. Zmiksuj na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Sos przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie 5 dni.