klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia

Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!

Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015
ciasto na pizzę
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Domowa pizza

Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać. To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami.

Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować:

  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 225g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli

Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście.

Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką.

Sos do pizzy

Domowy sos do pizzy

Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować:

  • ząbek czosnku
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 100ml wody
  • 25ml oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczyptę pieprzu

Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego sosu można go przechować w lodówce.

Dodatki do pizzy

Zachęcamy Was do eksperymentowania! Pamiętajcie, aby przy dobieraniu składników wykluczyć produkty, na które członkowie rodziny mogą być uczuleni.

Nasze 3 propozycje wyglądają następująco:

  • wersja dla dzieci: ananas, kukurydza, kurczak, ser
  • wersja dla panów: kiełbasa, pomidor, cebula, kukurydza, ogórek kiszony, ser
  • wersja dla pań: feta, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, ser, świeża rukola (dodana już po wyjęciu z pieca)
pizza hawajska

Jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?

Sprawdź też 10 pomysłów na domowe lody oraz przepisy na zdrowe słodycze. Przeczytaj również jak zrobić bezglutenowe mleko owsiane.

Komentarze
Dziewczynka pijąca mleko
Fotolia
Styl życia Czym zastąpić mleko krowie w diecie dziecka?
Jedynym z głównych sposobów leczenia alergii na mleko krowie jest dieta eliminacyjna. Sprawdź 5 sposobów na zastąpienie mleka krowiego w diecie dziecka.
Lena Grabowska
październik 05, 2015

Objawy alergii na mleko  Alergia na mleko często mylona jest z nietolerancją laktozy , nietolerancja laktozy to zaburzenie ze strony układu pokarmowego spowodowane niedoborem laktazy, alergia na mleko jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na białka zawarte w mleku. Wśród objawów alergii na mleko znajdują się: kolka brzuszna refluks żołądkowo-jelitowy wymioty cuchnące biegunki (czasem z domieszką krwi) u dużej części niemowląt można zaobserwować bark przyrostu masy ciała alergie skórne w postaci czerwonej wysypki w zgięciach łokciowych, pod kolanami i na dłoniach u starszych dzieci może pojawić się atopowe zapalenie skóry nawracające zapalenia oskrzeli, gardła i uszu katar sienny Czym zastąpić mleko krowie? 1. Mleko owsiane   Do zrobienia mleka owsianego potrzebujemy:  200g płatków owsianych 1,5 l gorącej wody Płatki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut przelewany zawartość naczynia przez sitko, dociskając łyżką. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 3 dni. 2. Mleko sojowe  Do zrobienia mleka sojowego potrzebujemy: 400g ziaren soi wodę do moczenia 3l wody do przygotowania mleka cukier np. brzozowy (opcjonalnie) Ziarna soi wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do odmoczenia. Rano wylewamy wodę i płuczemy ziarna wodą. Soję rozdrabniamy blenderem dolewając stopniowo 3l wody. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przelewamy soję przez sitko wyłożone gazą. Na końcu dodajemy cukier. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce.   3. Mleko ryżowe Do zrobienia mleka ryżowego potrzebujemy:  100g ryżu laskę wanilii 4 szklanki wody Ryż z laską wanilii gotujemy około 40 minut. Należy pamiętać, aby uzupełniać wodę która...

Przeczytaj
pstrąg przyciąga
materiały PR
Przepisy Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej!
Pstrągi to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych ryb, które w dodatku są naturalnym dobrem występującym w Polsce. Wypróbuj przepisy na pyszne dania z pstrągiem!
Katarzyna Mordalska
czerwiec 05, 2013

Spożywanie ryb, nawet codziennie, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, kondycji, sprawności intelektualnej, młodości i radości życia. W rybach znajdziemy witaminy A, D i E, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina A, której najwięcej jest w rybim tranie wpływa korzystnie na widzenie, wzmacnia układ immunologiczny organizmu, zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina E, podobnie jak A, chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegając chorobom nowotworowym oraz miażdżycy. Pstrąg w sezamie w trzech sosach 200g filet z pstrąga, sezam czarny i biały, mąka pszenna i kukurydziana, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki, trzy sosy; sos słodki chilli, sos tajski, sos sezamowy Filet z pstrąga oczyścić, odciąć mu brzuch i skórę oraz usunąć ości. Tak oczyszczone filety kroimy na paski, przyprawmy solą, pieprzem i panierujmy w mące. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować 4 części maki pszennej i 1 cześć mąki kukurydzianej oraz jajko. Wszystko to wymieszajmy z wodą tak, aby powstało gęste ciasto. Następnie moczymy w nim paski ryby i panierujmy w wymieszanym sezamie. Rozgrzewamy olej w garnku, lub jeśli ktoś posiada – w frytkownicy. Smażymy na złoty kolor. Pietruszkę dzielimy na gałązki i smażymy w samym cieście. Tak przygotowane chrupiące kęski rybne możemy pookładać na dużym chipsie krewetkowym lub podać z prażynkami. Sosy rozlewamy do miseczek dodajemy ćwiartki cytryny i cieszymy się smakiem orientalnego pstrąga. Quiche z pstrągiem wędzonym 300g mąka , 150g masło, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7 jajek, 125ml śmietany 30%, 0,5 łyżeczki soli, 300g fileta z pstrąga wędzonego, 150g cukinii, 1 mała cebula, 150g sera cheddar, świeża dymka Z mąki, masła, proszku do pieczenia i 1 jajka wyrobić ciasto. Schować do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało....

Przeczytaj
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
muffiny bananowe
Fotolia
Przepisy Co można zrobić z bardzo dojrzałych bananów?
Jeśli czasami zdarza Wam się za długo przechowywać banany, do tego stopnia, że robią się brązowe, mamy na nie sposób! Zobaczcie, co możecie zrobić ze zbyt dojrzałych bananów!
Katarzyna Mordalska
wrzesień 21, 2015

Im bardziej dojrzały banan, tym wyższy indeks glikemiczny. Jeśli jednak nie musimy martwić się poziomem cukru we krwi, warto wykorzystać naturalną słodycz dojrzałych, brązowych bananów i użyć ich podczas przygotowywania smakowitych deserów. Muffinki bananowe z orzechami i czekoladą Ten pyszny deser z użyciem bananów to pomysł Wizażanki La Monica. Skoro w przepisanie używamy bardzo dojrzałych i tym samym słodkich bananów, proponujemy ograniczyć nieco ilość użytego cukru. Składniki (na 12-16 sztuk): 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 banany 0,5 szklanki brązowego cukru 80g posiekanej czekolady Pół szklanki posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki oleju ¼ szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cukry). W drugiej misce mokre składniki: rozbijamy jaja, dodajemy olej i rozgniecione banany. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy niedbale. Dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i tyle mleka, aby ciasto nie było bardzo gęste. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości (2 łyżki na 1 papilotkę). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut na brązowo-złoty kolor (lub do suchego patyczka). Ciasteczka owsiane bez mąki, jajek i mleka Zdjęcie: Instagram @wizazpl Sekretem tego przepisu jest właśnie dojrzały banan, który skutecznie scala masę, więc podczas robienia ciasteczek nie używamy jajek. Są idealne do pracy na drugie śniadanie, ale mnie często zastępują pierwszy posiłek w ciągu dnia. :) Czego potrzebujemy do ich przygotowania? Składniki (na ok. 6 dużych ciastek): 1 dojrzały banan 75g płatków owsianych 50g suszonej żurawiny 25g pestek dyni Przygotowanie: Oczywiście dodatki do dowolnej modyfikacji....

Przeczytaj