klub recenzentki wizaz klub recenzentki wizaz Wejdź
Ciasto na pizzę
Fotolia
Styl życia

Sprawdź jak zrobić domową pizzę (nie tylko) dla dzieci!

Dzieci uwielbiają pizzę! Domowa pizza jest pyszna, a co najważniejsze, zdrowa. Sprawdź jak zrobić ciasto, sos do pizzy i jak dobrać dodatki!
Lena Grabowska
lipiec 28, 2015
ciasto na pizzę
Koktajl z selera - idealny na piękną cerę

Domowa pizza

Domowa pizza ma wiele zalet. Jedną z nich jest fakt, że sama decydujesz jakie składniki będzie zawierać. To szczególnie ważne, gdy masz w domu małego alergika. Jednak największą zaletą pizzy domowej jest możliwość zrobienia jej wspólnie z dzieckiem. Zaangażuj malucha, niech ugniata z Tobą ciasto, albo układa wcześniej pokrojone składniki. Takie wspólne gotowanie nie tylko zacieśnia więź między Wami i uczy współpracy, ale też pozwala dziecku obcować z nowymi składnikami.

Do zrobienia ciasta będziemy potrzebować:

  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody (można użyć też ciepłego mleka)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 225g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli

Z podanych składników wyjdzie jedna, średnia pizza na cienkim cieście.

Do szklanej miski kruszymy świeże drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po upływie 5 minut dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę i ugniatamy podsypując mąką w razie potrzeby. Zagniecione ciasto polewamy oliwą z oliwek, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy ponownie na stolnicę i formujemy z niego placek. Można to zrobić ręcznie lub wspomóc się wałkiem czy butelką.

Sos do pizzy

Domowy sos do pizzy

Do zrobienia sosu do pizzy będziemy potrzebować:

  • ząbek czosnku
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 100ml wody
  • 25ml oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • szczyptę pieprzu

Przecier, wodę i oliwę mieszamy w miseczce. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, można go rozrzedzić odrobiną wody. Całość przekładamy do słoiczka. Jeśli nie zużyjemy całego sosu można go przechować w lodówce.

Dodatki do pizzy

Zachęcamy Was do eksperymentowania! Pamiętajcie, aby przy dobieraniu składników wykluczyć produkty, na które członkowie rodziny mogą być uczuleni.

Nasze 3 propozycje wyglądają następująco:

  • wersja dla dzieci: ananas, kukurydza, kurczak, ser
  • wersja dla panów: kiełbasa, pomidor, cebula, kukurydza, ogórek kiszony, ser
  • wersja dla pań: feta, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, ser, świeża rukola (dodana już po wyjęciu z pieca)
pizza hawajska

Jakie są Wasze ulubione dodatki do pizzy?

Sprawdź też 10 pomysłów na domowe lody oraz przepisy na zdrowe słodycze. Przeczytaj również jak zrobić bezglutenowe mleko owsiane.

Komentarze
międzynarodowy dzień pizzy
Przepisy Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
Katarzyna Mordalska
luty 08, 2013

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”. Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño . Przepis na ciasto do pizzy: 500g przesianej mąki pszennej 250 ml lekko ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku Sól do smaku W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Przepis na pizzę hawajską: 2 łyżki TABASCO ® Habanero 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka cienkich...

Przeczytaj
ciasto drożdżowe
Przepisy Wieniec drożdżowy z serem
Proporcje ciasta drożdżowego w tym wieńcu są idealnie dobrane, dlatego podczas pieczenia wieniec nie pęka, nie wypływa z niego ser, co często ma miejsce przy wypieku rolad drożdżowych. Ciasto pięknie pachnie skórką cytrynową, co w połączeniu ze słodkim serem i rodzynkami daje wspaniały smak.
kwiecień 15, 2011

Składniki: mąka [2.5 szklanki] drożdże [40 g] (świeże) mleko [0.5 szklanki] cukier [125 g] masło [125 g] (roztopione i ostudzone) sól [1 szczypta] skórka z połowy cytryny żółtko z jajka [3 szt.] ser biały [400 g] (z wiadereczka - nadzienie serowe) rodzynki [0.5 szklanki] (nadzienie serowe) skórka z cytryny (z połowy cytryny - nadzienie serowe) cukier puder [0.5 szklanki] (nadzienie serowe) żółtko z jajka [3 szt.] (nadzienie serowe) mąka ziemniaczana [2 łyżeczki] (nadzienie serowe) Krok 1 Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dolewamy pół szklanki ciepłego (nie może być gorące!) mleka i dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy rozcierając duże grudki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Krok 2 Gdy zaczyn urośnie, wlewamy go do przesianej mąki, dodajemy resztę cukru, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli. Zagniatamy aż składniki się połączą i dolewamy masło. Wyrabiamy rekami ciasto, aż wchłonie cały tłuszcz, będzie gładkie, lśniące i elastyczne (ok. 5-7 minut). Posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe, bezwietrzne miejsce na godzinę. Krok 3 Żółtka ucieramy z cukrem puder na gładką masę. Dodajemy po łyżce sera. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy dokładnie mikserem, aż masa będzie gładka. Na samym końcu wrzucamy rodzynki (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie ok. 20 minut), mieszamy. Krok 4 Gdy ciasto urosło, wykładamy go na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości takiej jak na zdjęciu. Masę serową wykładamy na ciasto, zostawiając wolny brzeg. Rolujemy ciasto z serem i przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej dokładnie bułka tartą tortownicy na wieniec (z kominem) o średnicy 27 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto można...

Przeczytaj
focaccia
materiały PR
Przepisy Domowa focaccia z suszoną papryką – przepis
Dlaczego papryka powinna być istotnym elementem w naszej diecie? Naukowcy twierdzą, że ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a także jest znakomitym źródłem witaminy C. Nie musisz wybierać pomiędzy świeżym warzywem, a przyprawą w proszku – postaw na suszoną paprykę Crispy Natural i przygotuj pyszną focaccię!
Katarzyna Mordalska
luty 24, 2014

Składniki : 350 g mąki pszennej; pół łyżeczki soli; 210 ml letniej wody; 7 g drożdży instant; 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 łyżki suszonych płatków papryki Crispy Natural; kilka pomidorków koktajlowych; suszona bazylia do posypania. Przygotowanie : składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne tak aby dało się je lekko rozwałkować przed pieczeniem. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po godzinie do ciasta trzeba dodać płatki papryki i zagnieść raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek. Po 20 min. w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią. Całość polewamy kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na ok. 20-25min. Smacznego!

Przeczytaj
racuchy
materiały PR
Newsy Babcine racuchy z dodatkiem śliwek
Pyszne i pożywne śniadanie to przepis na doskonały początek każdego dnia. Odpowiednio przyrządzone nie tylko dodaje energii, ale również dostarcza niesamowitych wrażeń smakowych. Na co dzień, gdy wszystko robimy w biegu, śniadaniowe menu powinno być przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu. Nie oznacza to jednak, że musi być nudne czy banalne. Przepis na smaczne racuchy przygotował ambasador marki Herbapol – Tomek Jakubiak.
Katarzyna Mordalska
marzec 30, 2015

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłego mleka, 2 dag drożdży, 5 łyżek ciepłej wody, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki powideł śliwkowych, np. Herbapol, 1 duże jabłko, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i do wody dodajemy jajko, sól, cukier, powidła, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Przeczytaj