Reklama

Reklama

Soda oczyszczona

Ten spulchniacz idealnie nadaje się do tych wypieków, które mają w składzie produkty o kwaśnym odczynie (im więcej kwasu, tym lepsze działanie sody), takie jak: maślanka, kefir, śmietana, jogurt, ocet czy soki owocowe. Soda aktywizuje się już w momencie połączenia z wymienionymi produktami, dlatego ciasto należy piec natychmiast po jego przygotowaniu.

Nie zaleca się używania samej sody do słodkich wypieków, gdyż zostawia wówczas charakterystyczny, cierpki posmak.Dobra rada: Jeśli chcemy wzmocnić działanie sody, możemy do niej dodać odrobinę proszku do pieczenia. Patent ten stosowany jest zwłaszcza w ciastach, które zawierają dużo dodatków – dzięki gwałtownemu działaniu sody nie opadną na spód, a proszek do pieczenia, działając dłużej od sody, sprawi, że ciasto będzie równomiernie rosnąć przez cały czas pieczenia.Wizażanki polecają: przepisy z sodą oczyszczoną!

Proszek do pieczenia

To najpopularniejszy spulchniacz wykorzystywany do wypieków. W swoim składzie, oprócz sody oczyszczonej, zawiera substancje, które ją aktywizują – dzięki temu nie ma potrzeby dodawania produktów o kwaśnym odczynie.

Proszek do pieczenia zaczyna działać po połączeniu go z pozostałymi składnikami, wśród których znajduje się płynna substancja (np. woda, mleko), ale nie przestaje działać również podczas samego pieczenia ciasta. Dzięki temu mamy pewność, że nasze wypieki równomiernie urosną.Ciasta zawierające proszek do pieczenia od razu wkładamy do rozgrzanego piekarnika.Dobra rada: Zanim dodamy proszek do pieczenia do reszty produktów, należy go dokładnie wymieszać z przesianą mąką – w innym wypadku ciasto może nierówno urosnąć, mogą pojawić się w nim dziury, a nawet… zakalec (zobacz jak uniknąć zakalca)!

Amoniak

Amoniak, czyli wodorowęglan amonu, to stosunkowo rzadko używany spulchniacz do ciast. Ma bardzo intensywny zapach, który jednak znika pod wpływem wysokiej temperatury.

Reklama

Amoniak uaktywnia działanie spulchniające dopiero w temperaturze przekraczającej 60 stopni – dlatego ciasto, do którego go używamy, nie musi być od razu wkładane do piekarnika. To dlatego amoniak często wymieniany jest jako składnik potrzebny do pieczenia pierniczków (pierniczkowe ciasto przed upieczeniem często musi „przeczekać” noc w lodówce).Amoniak sprawia, że wypieki urosną, ale pozostaną jednocześnie chrupiące, dlatego najlepiej sprawdza się przy kruchych ciasteczkach i pierniczkach.Dobra rada: Jeśli nie zużyjemy całego opakowania amoniaku, koniecznie przesypmy go do szczelnego pojemnika – w innym wypadku straci swoje właściwości.Wypróbuj smakowite przepisy z amoniakiem!

Jakiego spulchniacza używacie najczęściej do Waszych wypieków?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane