Świąteczna babka w wersji light. Babki odchudzone i bezglutenowe
Przygotowania do Wielkanocy trwają. Dziś lub jutro dzień upłynie zapewne na pieczeniu ciast. Jeśli któraś z was przebywa na diecie, pewnie wie, jak ciężko przygotować coś tradycyjnego, a jednocześnie niskokalorycznego czy odpowiadającego naszym nietolerancjom pokarmowym. Na szczęście nie ma sytuacji bez wyjścia.

- Monika Orzechowska
Zrezygnujmy z lukru, zapomnijmy o babce z majonezem, mąkę pszenną zastąpmy pełnoziarnistą i stosujmy zdrowsze zamienniki białego cukru, a nasz żołądek będzie nam wdzięczny.Jeśli po świętach nie zamierzacie wskakiwać na wagę, w najbliższych dniach warto wziąć na wstrzymanie. Nie oznacza to jednak, że trzeba z wszystkiego rezygnować. Jako że raczej łatwiej darować sobie mazurka niż babkę, poniżej znajdziecie przepisy na nieco odchudzone bądź bezglutenowe baby wielkanocne.
Dietetyczne ciasto jogurtowe
Kto powiedział, że babka w wersji light musi być niesmaczna? Postaw na stole babkę jogurtową, a przekonasz się, że zniknie w mgnieniu oka.Ubij białka z czterech jajek, dodaj pół szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego oraz żółtka i dalej ubijaj. Do masy dorzuć po dwie łyżki mąki kukurydzianej i zmielonych otrębów z płatków owsianych oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj i wlej 150 g jogurtu naturalnego.Po połączeniu składników przelej masę do formy i piecz ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masę można podzielić na dwie części i do mniejszej dodać dwie łyżeczki kakao.

Babka bezglutenowa
W dziedzinie wypieków największe trudności sprawia przygotowanie ciasta bezglutenowego. Jednak jak to niektórzy mawiają, nie ma rzeczy niemożliwych. Wielkanocną babkę można zrobić z mąki jaglanej.150 g roztopionego masła należy zmiksować z połową szklanki cukru oraz pięcioma żółtkami, a następnie dodać 60 g mąki jaglanej, proszek do pieczenia oraz 150 g zmielonych migdałów i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę i wylać do formy. Piec do 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Do przygotowania ciasta bezglutenowego można użyć także mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Dietetyczna babka piaskowa
Mąka ziemniaczana nadaje się do przygotowania prostej, czteroskładnikowej babki piaskowej, którą można upiec w formie keksowej.Do przygotowania ciasta potrzeba: 250 g masła bądź margaryny, 200 g cukru, 4 jajka oraz 300 g mąki ziemniaczanej.Żółtka należy oddzielić od białek. Masło miksujemy ze szczyptą soli na jasną masę. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka, nadaj miksując. Później, miksując na najwyższych obrotach, dodajemy po trochu mąki. Po połączeniu składników mieszamy z ubitymi białkami.Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Dietetyczna babka marchewkowa
Na wielkanocnym stole sprawdzi się także ciasto marchewkowe w formie babki. Do jego przygotowania potrzebne będą dwie szklanki startej marchewki oraz dwie szklanki mąki, 4 jaja, 200 ml oleju, 200 g cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cynamonu oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.Jaja należy ubić z cukrem i miodem. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz olej. Na koniec dodajemy startą marchew i mieszamy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

Czytaj też: Zupy oczyszczające. Kolejna dieta cud czy dobry sposób na zdrowie?