Reklama

Zaskórniki, zmarszczki, tłusta cera, rozstępy, cellulit czy wreszcie zbędne kilogramy - z tymi problemami zmaga się wiele z nas. Niestety, drogie kosmetyki to nie wszystko. Twoje starania i godziny spędzone przed lustrem mogą na niewiele się zdać, jeśli nie zmienisz swoich nawyków żywieniowych. Nadal nie wiesz, co jeść, by na co dzień zachwycać świetnym wyglądem? Z pomocą przychodzi Maria Ahlgren - autorka książki "Beauty Food". Gwarantujemy - po przeczytaniu kilku stron zmienisz swoje nastawienie do odżywiania.

Reklama

"Beauty Food" czyli wszystko, co powinnaś wiedzieć o książce Marii Ahlgren

To nietypowy beauty-poradnik stworzony z myślą o wszystkich, dla których piękno i zdrowy styl życia są niezwykle ważne. Książka składa się z 14 rozdziałów, w których znajdziesz garść porad z dziedziny urody, a także 85 przepisów na smaczne, zdrowe i pełnowartościowe dania. Autorka zaczyna od omówienia budowy skóry, po czym wyjaśnia, na co warto zwracać uwagę podczas zakupów kosmetycznych, by wybierać produkty z dobrym składem. W książce znajdziemy też odpowiedź na pytanie, czym różni się serum od kremu, a także dlaczego retinol to tak ważna substancja. Dalej przeczytasz o "urodowych sabotażystach", którzy mogą pozbawić cię naturalnego blasku i młodości. Kolejne rozdziały to bogata opowieść o składnikach odżywczych, porady kulinarne i wreszcie przepisy, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale i niesamowitym składem.

Autorka książki - Maria Ahlgren - szwedzka redaktorka i ekspertka w dziedzinie zdrowia oraz urody już we wstępie rozprawia się z mitami na temat piękna. Dziennikarka ma niezwykle bogate doświadczenie. Pisze dla magazynu "Elle" i przez kilka lat pracowała jako dziennikarka w Tokio, gdzie zetknęła się z koncepcją beauty food. To dzięki temu doskonale wie, że odpowiednio dobrane kosmetyki są ważne, ale nigdy nie zastąpią właściwego odżywiania, które wpływa na stan zdrowia, samopoczucie i przede wszystkim wygląd naszej skóry, włosów, i paznokci. Autorka przekonuje, że dzięki dobrze zbilansowanym potrawom, żadne suplementy diety nie będą potrzebne. Książka pełna jest receptur na zdrowe i odżywcze śniadania, przekąski, soki, smoothies, pyszne desery i koktajle. Wszystko odpowiednio dobrane, by zapewnić różnorodność składników odżywczych.

Zastanawiasz się pewnie, skąd pomysł na książkę? Maria, pisze, że "ma fioła na punkcie pielęgnacji skóry". Jako 35-latka może pochwalić się nie tylko bogatym doświadczeniem zawodowym, ale i tym, że nadal wygląda bardzo młodo, a w sklepach monopolowych nadal jest proszona o dowód! Jak sama twierdzi, w kuchni można wyczarować prawdziwy eliksir piękna, którym po prostu chce się podzielić.

Pragnę podzielić się z tobą moimi ulubionymi przepisami, dzięki którym zwycięsko przetrwasz poranek, przygotujesz szybki lunch i elegancką kolację, zorganizujesz maraton przed telewizorem i wieczorną imprezę - pisze Maria Alhgren.

Przepisy dla zdrowia i urody!

Książka "Beauty Food" to aż 85 przepisów, które zostały podzielone na tematyczne rozdziały. Co dokładnie znajdziemy w poradniku?

  • Pielęgnacja w płynie, czyli przepisy na soki, koktajle, milkshake'i i inne "eliksiry piękna"
  • Glow in a bowl - propozycje na smoothie bowl, pianki, zupy raw i inne dania na zimno
  • Kolejny rozdział to sycące beauty bowl, sałatki i rozgrzewające dania
  • W poradniku pojawiają się też przepisy z kuchni japońskiej - miso, soba i soul food
  • Miłośnicy słodkości znajdą też coś dla siebie. Maria Alhgren proponuje innowacyjne gofry, naleśniki, desery, a także ciasta i lody

Dlaczego warto, czyli pierwsze wrażenie po przeczytaniu "Beauty Food"

Ten poradnik po prostu zachwyca. To połączenie ogromnej wiedzy, doświadczenia i dbałości o detal.

Nasz ulubiony przepis - Chrupkie gofry gryczane

To prawdziwa gwiazda branchu i leniwych niedzielnych poranków. Idealnie chrupiące, odrobinę słodkie, pełne dobrych składników, które między innymi opóźniają powstawanie zmarszczek. Podstawą przepisu jest mąka gryczana - bogate źródło witamin, minerałów i wolno przyswajalnych węglowodanów. Oto przepis na 5 gofrów. SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki syropu z jakonu lub syropu klonowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
Reklama

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Włącz gofrownicę, żeby się nagrzała.W dużej misce połącz mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, wanilię, sól, mleko, syrop, jajko i ocet jabłkowy. Podgrzej olej kokosowy w garnku, a gdy się rozpuści, połacz do z ciastem. Zamieszaj porządnie, żeby nie było grudek. Piecz gofry na złoty kolor.Podawaj z jagodami, dżemem z chia i śmietaną kokosową. A ty, czytałaś już "Baeuty Food" Marii Ahlgren? Artykuł powstał z udziałem wydawnictwa Prószyński i S-ka.Zdjęcia: Adobe Stock i archiwum prywatne.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane