Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami – przepis
Jeśli jesteś smakoszem orientalnej kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na tajską zupę kokosową z dzikim ryżem, krewetkami i imbirem!

- Katarzyna Mordalska
Opublikowano: czwartek, 30 stycznia 2014 11:52
Reklama
Reklama

Składniki:
- 1,5 l bulionu;
- łyżka czerwonej pasty curry;
- ząbek czosnku, starty;
- niewielki kawałek imbiru, starty;
- 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego;
- puszka mleka kokosowego;
- 200g krewetek;
- 400g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej;
- 100 g dzikiego ryżu (np. Kupiec), ugotowanego wg przepisu na opakowaniu;
- garść posiekanej świeżej kolendry.
Reklama
Przygotowanie: w garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj pastę curry, czosnek i imbir. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając - do czasu, aż poczujemy wyraźny aromat przypraw. Następnie wrzuć krewetki i fasolkę, całość wymieszaj i zalej mlekiem kokosowym i bulionem. Gotuj 15 minut. Zupę podawaj z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama