Reklama

Reklama

Legend o powstaniu tapas jest wiele. Jedna z nich głosi, że w XIII wieku, król Kastylii – Alfons X Mądry za pomocą diety składającej się z małych posiłków, popijanych winem, został wyleczony z dręczących go problemów żołądkowych.Słowo „tapa”, w języku hiszpańskim oznacza „wieczko”. W dawnych, andaluzyjskich barach popularna była praktyka, polegająca na przykrywaniu kieliszka wina darmową przekąską. Z tej prostej czynności powstała dziś najbardziej znana na świecie przekąska. Wśród nich można wyróżnić między innymi pinchos, czyli koreczki na jeden kęs. W ich skład wchodzą głównie oliwki i chorizo. W większości barów najbardziej popularna jest przekąska tapa. W wersji klasycznej podaje się do niej suszoną szynkę, która dokładnie wykrajana jest z nogi czarnych, iberyjskich świń.

Wielbiciele wegetariańskich specjałów również będą mieli w czym wybierać. Dumą Hiszpanii są wspaniałe sery: miedzy innymi queso manchego – owczy ser pochodzący z La Manchy. Nie można pominąć także bogactwa owoców morza, dzięki którym oferta tapas jest tak imponującą. Popularną przekąską są krewetki z rusztu w sosie czosnkowym oraz słynna pulpo a la gallega, czyli gotowana ośmiornica posypana grubo solą i papryką.Mawia się, że ile regionów w Hiszpanii, tyle spotkać można rodzajów tapas. El tapeo to nie tylko esencja iberyjskich smaków, ale także kultura i pewien sposób życia. Zwyczajowe spotkania Hiszpanów w barze zawsze celebrowane są kieliszkiem wina i zagryzane smakowitym tapas.

Marynowane oliwki z czosnkiem

Przepis polecany przez Szefa Kuchni hiszpańskiej restauracji Pica Cuadro.

  • 1 słoik czarnych oliwek
  • 2 suszone, czerwone chili
  • 12 posiekanych ząbków czosnku
  • czerwony ocet winny
  • sok z cytryny
Reklama

Oliwki lekko zgnieść, starając się ich nie przerwać. Następnie przełożyć do szklanego słoika z pokrywką. Dodać suszone chili oraz czosnek, lekko potrząsając słoik i mieszając wszystkie składniki. Wypełnić słoik czerwonym octem winnym i dodać odrobinę soku z cytryny. Słoik uszczelnić uszczelnić i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, od czasu do czasu przekręcając słoik. Marynowane oliwki najlepiej podawać z kieliszkiem sherry.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane