Reklama

Reklama

Lemoniada

Klasyczna, wszystkim znana, a jednak nigdy się nie nudzi – lemoniada, którą doceniamy zwłaszcza latem. Jak przygotować tradycyjną lemoniadę? Weź kilka cytryn (na każde pół litra wody wystarczy 2-3 cytryny), cukier lub miód do smaku, wodę i klika kostek lodu. Do wody dodaj cukier (miód), wymieszaj i wyciśnij sok z cytryny. Do napoju możesz dodać świeżą miętę, która sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Porada: przed przecięciem cytryny przyciśnij ją mocno dłonią do blatu kuchennego (deski do krojenia) i przesuń kilkukrotnie do przodu i do tyłu. Przekrój owoc i wyciśnij sok – teraz będzie to o niebo łatwiejsze! :)Nie zapomnij schłodzić napoju w lodówce i dodać do niego kilku kostek lodu!

Mrożona herbata malinowa

Lubisz maliny? To świetnie, bo właśnie rozpoczął się sezon na te prawdziwe, soczyste, prosto z ogródka! Oprócz świeżych owoców polecamy pyszny napój, który z pewnością przyniesie ukojenie w upalny dzień.Przygotuj malinową herbatę (na litr wody powinny wystarczyć 3 torebki herbaty), dodaj do niej miód (lub cukier) – w zależności od preferencji smakowych. Napój ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin, ale to nie koniec...Gwiazdą tego napoju będzie… lód! Do pojemnika na kostki lodu włóż po jednej malinie, zalej wodą (mineralną, przegotowaną lub przefiltrowaną). Zamroź. Jeśli maliny wchłonęły odrobinę wody i wystają ponad powierzchnię lodu, uzupełnij przegródki wodą i ponownie zamroź. Do wysokich szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i zalej je mrożoną herbatą. Udekoruj świeżą miętą. Taki napój będzie nie tylko wyjątkowo smakował, ale również wyglądał zjawiskowo!

Koktajl z arbuza

Reklama

Brzmi oryginalnie? Zapewniamy, że tak też smakuje, a przygotowanie tego napoju jest naprawdę banalne! Wystarczy, że zmiksujesz arbuza w blenderze i rozlejesz rozdrobniony owoc do szklanek. Do gazowanej wody wyciśnij sok z limonki i uzupełnij pojemność szklanek.Żeby napój był rzeczywiście mocno orzeźwiający, pamiętaj, żeby wszystkie składniki (oprócz limonki) z których przygotowujesz koktajl były tuż po wyciągnięciu z lodówki. Szklanki z napojem możesz ozdobić zmrożonymi cząstkami arbuza i miętą – gotowe! :)Lubisz eksperymentować? Zamień limonkę na inny owoc cytrusowy, a oprócz arbuza zmiksuj np. truskawki. Powodzenia!Zobacz także: koktajle, lassie, smoothies - najlepsze przepisy

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane