Tort makowy z masą kokosową
Wielkimi krokami zbliża się okres Świąt. Jest to czas, w którym myślimy przede wszystkim o wyborze prezentów pod choinkę oraz o ułożeniu świątecznego menu. Tymczasem zima powoli zaczyna objawiać swoje mroźne oblicze. Zainspirowana właśnie nią - nadchodzącą zimą i przymrozkami , polecam śnieżny, zimowy tort, który możemy postawić dumnie na świątecznym stole, ale także poczęstować gości, w tym dzieci np. na przyjęciu Mikołajkowym.


Składniki:BISZKOPT MAKOWYjajka [5 szt.]cukier [1 szklanka] (niepełna)mąka pszenna [1 szklanka] (niepełna)mąka ziemniaczana [2 łyżki]proszek do pieczenia [1 łyżeczka]mak [1 szklanka] (niepełna; mak suchy)sól [1 szczypta]MASA KOKOSOWAmleko [3 szklanki]masło [1.5 kostki] (20 + 10 dag)mąka krupczatka [4 łyżki]wiórki kokosowe [10 łyżek]cukier puder [1 szklanka]Składniki na tortownicę 24cm
Krok 1
Dno tortownicy natłuszczamy (masłem lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Nie natłuszczamy boków tortownicy. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, nadal ubijając. Piana po dodaniu całego cukru powinna być gęsta i błyszcząca.
Krok 2
Następnie dodajemy do piany po jednym żółtku, ucierając na najniższych obrotach, tylko do połączenia się żółtka z pianą. Postępujemy tak samo z kolejnymi żółtkami.
Krok 3
Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Porcjami przesiewamy do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając (nie miksujemy!).
Krok 4
Gdy mąką połączy się z masą jajeczną w jednolitą, gładką konsystencję dosypujemy mak (na 3 razy). Mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły.
Krok 5
Wlewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 165 stopniach C, przez 30-35 minut, bez termo obiegu. Po upieczeniu ( można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł, patyczek powinien być suchy po wbiciu w biszkopt), uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia.
Krok 6
Po wystudzeniu, oddzielamy boki biszkoptu od brzegów tortownicy (biszkopt nie może być ciepły) za pomocą np. nożyka. Zdejmujemy obręcz tortownicy i korzystając z długiego noża przekrawamy biszkopt na dwie lub trzy warstwy.
Krok 7
Przygotowujemy masę kokosową. W 1,5 szklanki mleka mieszamy wiórki i mąkę krupczatkę. Drugą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy. Mleko z wiórkami i mąką wlewamy jednym ruchem do zagotowanego mleka. Masa będzie gęstnieć, musimy ją cały czas mieszać, jednocześnie ogrzewając i gotując 2 minuty lub do momentu gdy będzie gęsta. Masa powinna być gęsta jak budyń. Odstawiamy masę do wystudzenia.
Krok 8
Masło na masę ucieramy mikserem na puszystą masę, po czym dodajemy porcjami cukier puder, ucieramy aż masa będzie puszysta i gładka (około 5 minut). Następnie dodajemy wystudzony budyń kokosowy (po 3 łyżki ) cały czas ucierając. Po dodaniu całego „budyniu” kokosowego do masła z cukrem, masa powinna być jednolita i błyszcząca. Nie jest idealnie gładka, bo zawiera wiórki.
Krok 9
Każdy z przekrojonych blatów smarujemy 1/3 części masy kokosowej, układając je jeden na drugim. Zostawiamy troszkę masy (około 5 łyżek) na obłożenie boków tortu. Dekorujemy dowolnie. W niniejszym przepisie 5 łyżek masy zmieszano z 1 łyżeczką niebieskiego barwnika spożywczego w płynie – stąd niebieski wierzch. Tort można posypać wiórkami kokosowymi.Smacznego!