Upiecz czekoladowe ciasto buraczkowe z Poltino!
Marka Poltino ma sposób na sceptyków buraczków. Jaki? Czekoladowe ciasto buraczkowe! Koniecznie zobacz przepis!

Opublikowano: wtorek, 6 maja 2014 12:34
Reklama
Reklama

Banalnie proste i szybkie czekoladowe ciasto buraczkowe
Składniki:
- 1 opakowanie rozmrożonych buraczków tartych Poltino;
- 50 g gorzkiej czekolady;
- 2/3 szklanki oleju roślinnego;
- 1/2 szklanki miodu;
- 3 jajka;
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 5 łyżek kakao;
- Szczyptę soli;
- Łyżkę masła.
Przygotowanie:
- Olej roślinny, miód i czekoladę podgrzej delikatnie w rondelku o grubym dnie. Składniki mają się rozpuścić i wymieszać – nie można jednak dopuścić do wrzenia oleju.
- Odcedź na sitku rozmrożone buraczki i odciśnij z nadmiaru wody
- Dodaj masę z tartych buraczków do rondelka i wymieszaj.
- Roztrzep jaja i dodaj do rondelka, wymieszaj.
- Przełóż masę do większego naczynia np. miski. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól i dokładnie połącz składniki.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem.
- Ciasto wylej i rozprowadź równomiernie w formie.
- Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Idealne ciasto powinno mieć konsystencję murzynka – przypieczone na zewnątrz i lekko wilgotne wewnątrz.
Cena:
Reklama
- Buraczki porcjowane Poltino (tarte lub puree) - 3,20zł/450g
Reklama
Reklama
Reklama