Reklama

Reklama

Banalnie proste i szybkie czekoladowe ciasto buraczkowe

Składniki:

  • 1 opakowanie rozmrożonych buraczków tartych Poltino;
  • 50 g gorzkiej czekolady;
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego;
  • 1/2 szklanki miodu;
  • 3 jajka;
  • 1 1/2 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 5 łyżek kakao;
  • Szczyptę soli;
  • Łyżkę masła.

Przygotowanie:

  1. Olej roślinny, miód i czekoladę podgrzej delikatnie w rondelku o grubym dnie. Składniki mają się rozpuścić i wymieszać – nie można jednak dopuścić do wrzenia oleju.
  2. Odcedź na sitku rozmrożone buraczki i odciśnij z nadmiaru wody
  3. Dodaj masę z tartych buraczków do rondelka i wymieszaj.
  4. Roztrzep jaja i dodaj do rondelka, wymieszaj.
  5. Przełóż masę do większego naczynia np. miski. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól i dokładnie połącz składniki.
  6. Formę do pieczenia posmaruj masłem.
  7. Ciasto wylej i rozprowadź równomiernie w formie.
  8. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  9. Idealne ciasto powinno mieć konsystencję murzynka – przypieczone na zewnątrz i lekko wilgotne wewnątrz.

Cena:

Reklama
  • Buraczki porcjowane Poltino (tarte lub puree) - 3,20zł/450g
Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane