UWAGA na suszone owoce! Sprawdź, co powinnaś o nich wiedzieć!
Jeśli lubisz suszone owoce i bezkarnie dodajesz je do owsianki, jaglanki lub jesz jako przekąski, uważaj! Mogą być szkodliwe dla Twojego zdrowia i sylwetki. Sprawdź 4 kroki, by kupić najlepsze owoce suszone!

Suszone owoce to nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa przekąska. Poza sezonem doskonale uzupełniają dietę w witaminy i minerały. Bogate w błonnik wspomagają metabolizm i usprawniają tym samym odchudzanie. Tutaj jednak jest jedno „ale” – owoce suszone musimy kupić, dokonując racjonalnego wyboru, nie natomiast wrzucając do koszyka pierwsze lepsze opakowanie. W niektórych wypadkach suszone owoce wyrządzą nam więcej złego, niż dobrego – zamiast wspomagać oczyszczanie organizmu, dostarczą mu szkodliwych konserwantów albo zamiast przyspieszać metabolizm, spowodują wzrost masy ciała.Sprawdź w naszej galerii, na co zwrócić uwagę przy wyborze suszonych owoców!
Lubicie suszone owoce? Do czego najczęściej je dodajecie?
1 z 4

Uwaga na konserwanty
Do owoców suszonych dodaje się powszechnie dwa konserwanty – dwutlenek siarki (na etykiecie ukrywający się pod symbolem E220) oraz sorbinian potasu (E202). Unikać należy szczególnie tego pierwszego, gdyż szkodzi naszemu zdrowiu nawet w tzw. bezpiecznych dawkach. Duża ilość dwutlenku siarki może powodować nudności i zawroty głowy. Sorbinian potasu z kolei wywołuje reakcje alergiczne.
Co zrobić, jeśli kupiliśmy już suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki? Moczyć owoce przez minimum 2 godziny w wodzie, gdyż siarka jest w niej rozpuszczalna. W tym czasie zmieńmy wodę kilka razy. W ten sposób ograniczymy ilość szkodliwego konserwantu.
2 z 4

Duża zawartość cukru
Zasada czytania etykiety jest prosta: na początku wymieniane są składniki, których w produkcie znajduje się najwięcej. Nawet jeśli producent nie podaje konkretnie ilości cukru, jego wymienienie tuż po nazwie owocu powinno obudzić naszą czujność. Co oczywiste, najbardziej dosładzane są najkwaśniejsze owoce, czyli m.in. żurawina. Lepiej sięgać po suszone owoce bez dodatku cukru i nadawać im słodyczy naturalnymi sposobami –świeżymi owocami, miodem lub świeżym sokiem.
Podobnie jak cukru, przy wyborze suszonych owoców należy wystrzegać się także innych substacji słodzących, jak powszechnie stosowany syrop glukozowo-fruktozowy.
3 z 4

Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny
Nawet jeśli wybierzesz naturalne owoce suszone, bez dodatku cukru, niektóre z nich same w sobie zawierają go całkiem sporo. Wśród suszonych owoców o wysokim indeksie glikemicznym wymienić należy, m.in. daktyle, banany i rodzynki. Średni IG mają figi, ananas i kiwi, natomiast bez obaw o naszą sylwetkę możemy sięgać po suszone jabłka, wiśnie, morele, żurawinę czy śliwki.
4 z 4

Nie kupuj na wagę
Kupując suszone owoce na wagę, po pierwsze nie jesteśmy w stanie skontrolować ich składu i zawartości ewentualnych konserwantów czy cukru, a po drugie możemy trafić na nieświeży, zwietrzały produkt. Owoce wystawione w samoobsługowych sklepach tym bardziej nie zachęcają do zakupu, gdyż nie mamy pewności, czy nie dostały się do nich zanieczyszczenia. Lepiej sięgać po paczkowane produkty lub wybierać zaufane sklepy ekologiczne.