Wielkanocna baba z jajkami - przepis
Chcesz zaskoczyć swoich gości przy wielkanocnym stole? Zobacz oryginalny przepis na wielkanocną babkę nadziewaną... jajkami!


Ciasto:
- 300 g mąki;
- ¼ łyżeczki soli;
- 3 łyżki oleju;
- 8 łyżek lodowatej wody;
- 60 g łyżki zimnego masła.
Farsz:
- 500 g do wyboru lub pomieszanych: młodych liści mniszka lekarskiego, rukoli, szpinaku, jarmużu, botwiny
- 100g białego sera
- 100g fety
- 50 g bryndzy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 surowe jajo + osobno surowe białko i żółtko
- 6 jaj ugotowanych na twardo (np. Farmio)
- 4 łyżki startego grana padano
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą. Połączyć z olejem i wodą. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (1/3 i 2/3). Każdą porcję zwinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Liście umyć, osączyć, drobno posiekać. Ewentualnie poddusić na łyżce oleju. Sery, czosnek, 1 surowe jajo i 1 surowe białko zmiksować w malakserze. Wymieszać z bułką tartą. Dodać zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.Formę na babkę z kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno.Uwaga: Po pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g.Autorkąprzepisu i zdjęcia jest Kasia z pelnytalerz.blogspot.com