Reklama

Anna Lewandowska bardzo często publikuje przepisy na zdrowe dania oraz desery. Jej blog pęka od nich w szwach. I jak nietrudno się domyślić, oczywiście nie wszystkim odpowiadają składniki, z których trenerka przyrządza potrawy. Ich cena niejednokrotnie przewyższa możliwości przeciętnie zarabiającej osoby.Zobacz także: Anna Lewandowska ma nową fryzurę! Zupełnie jak z lat 90.Niedawno dodany przepis na zdrową jaglankę o poranku przelał jednak czarę goryczy. Tym razem fanki nie zostawiły na Lewandowskiej suchej nitki.

Reklama

Przepis Lewandowskiej na jaglankę

Śniadanie, które zaproponowała Lewandowska, jest proste, smaczne, pożywne i zapewnia sporo energii na bardzo długo. Gwarantujemy, że nie poczujecie się po nim głodne. Ale nie to było przedmiotem rozmowy sfrustrowanych internautek. W komentarzach pod zdjęciem jaglanki z jagodami goji pojawiło się wiele krytycznych wpisów.

- Niestety, chciałabym jeść te wszystkie potrawy, o których mówi Ania, ale nie stać mnie na większość produktów lub po prostu nie są dostępne w moim mieście, a z przesyłką wychodzi jeszcze drożej. Szkoda, że jak się jest bogatym, to się nie myśli o biedniejszych. Biedny schudnie z głodu, bo nie jest mu potrzebna dieta? Błędne założenie.- Chyba pani sufit na łeb upadł?! Dla kogo są te śniadania? Chyba nie dla przeciętnego Polaka…- Pewnie śledzą panią same celebrytki, które stać na takie coś.

Czy rzeczywiście jest o co się kłócić? Słoiczek masła ghee o pojemności 500 g kosztuje w sklepie Foods by Ann 49,99 zł. Ten o pojemności 300 g już 34,99 zł. Wydanie jednorazowo takich pieniędzy rzeczywiście może troszeczkę nadszarpnąć nasz miesięczny budżet. Ale masła ghee używa się podczas gotowania bardzo oszczędnie, więc jest bardziej wydajne niż to zwykłe.Zobacz także: Znamy sekret idealnej cery Anny Lewandowskiej! Te kosmetyki może stosować każda z nasIle tak naprawdę kosztuje jaglanka Lewandowskiej? Policzyła to jedna z obserwatorek. Okazuje się, że zapłacimy za nią mniej niż za paczkę chipsów, worek frytek albo kawę z automatu czy kawiarni.

Oczywiście ten koszt można zminimalizować jeszcze bardziej (naszą wersję znajdziecie poniżej).

Co to jest masło ghee?

Dlaczego Anna Lewandowska tak bardzo promuje używanie masła ghee, czyli masła klarowanego? Najprościej mówiąc, jest to masło oczyszczone. Powolny proces przygotowywania go pozwala oddzielić warstwę substancji stałych, czyli zanieczyszczeń, od warstwy substancji ciekłych, czyli najczystszego masła.

Efekt jest taki, że otrzymujemy masło w najzdrowszej z możliwych postaci, które możemy używać w przeróżnych przepisach. Różni się tym, że jest zdecydowanie bardziej wyraziste, ale jednocześnie delikatniejsze, z orzechową nutą. Wystarczy zaledwie płaska łyżka, aby zmienić smak potraw.Zobacz także: Anna Lewandowska opowiada o diecie podczas okresu. Nie uwierzycie w jej 'rady'Mówiąc w skrócie, masło ghee (klarowane) jest dużo zdrowsze. Jak działa? Przede wszystkim łagodzi układ trawienny i przyspiesza rekonwalescencję wszelkich stanów zapalnych, które towarzyszą nam po zjedzeniu czegoś, co nam zaszkodziło. Dba również o poziom cholesterolu we krwi i ogólnie wzmacnia organizm. Zawiera także kwasy tłuszczowe, które mają przeciwnowotworowe właściwości. Zapewnia również lepsze wchłanianie wszystkich przyjmowanych substancji odżywczych z posiłków.

Przepis na tanią jaglankę

W tym przypadku musimy stanąć w obronie Anny Lewandowskiej. Jeżeli może sobie pozwolić na takie śniadanie, to dlaczego miałaby z tego nie skorzystać? Tutaj chciałybyśmy przypomnieć słowa Ewy Chodakowskiej, która ostatnio została skrytykowana za picie szampana do obiadu. Co wtedy powiedziała?

Nie przepraszam, że mam i nie kryję się z tym, że mam :). Jestem przykładem tego, ŻE MOŻNA OSIĄGNĄĆ WSZYSTKO, jeśli się wie, czego się chce i ciężko i wytrwale na to pracuje :).

I te słowa idealnie pasują właśnie do tej sytuacji. Jedyne co może bardziej razić w przypadku Lewandowskiej, jest nadmierna promocja produktów ze sklepu Foods by Ann. Pojawiają się w zasadzie w każdym przepisie. Często jednak są dodatkiem, a nie bazą dania.

Zobacz także: Lewandowska poleca olej kokosowy, Chodakowska twierdzi, że jest... niezdrowy. Kto ma rację?Dlatego chciałybyśmy zwrócić uwagę na to, że aby się zdrowo odżywiać, wcale nie potrzebujemy góry pieniędzy. Przepisy trenerki mają być inspiracją do tworzenia własnych propozycji - może nawet ulepszonych. Jaglanka to tylko baza dla naszej kulinarnej fantazji.Składniki:

  • połowa szklanki kaszy jaglanej (cena opakowania: 9,99 zł za 150 g),
  • szklanka wody i szklanka mleka krowiego (cena kartonu: około 1,99 zł),
  • odrobinę cynamonu dla aromatu i delikatnego smaku (cena saszetki: około 2,90 zł),
  • słodzimy jedną łyżeczką miodu (cena słoiczka: około 17 zł za 400 g),
  • jagody goji możemy zamienić na jakikolwiek inny owoc, który akurat mamy pod ręką, a są równie zdrowe: żurawinę, borówki, maliny, jabłko, banan, truskawki.

Zaznaczamy, że podane ceny pochodzą z jednego z dyskontów. To jednorazowy wydatek, bo przeliczając koszt zakupów na ilość jaglanek, które możemy z nich zrobić (i nie tylko), cena takiego śniadania jest wręcz śmiesznie niska. A eliminując z przepisu miód (słodzik zastąpią nam owoce), koszt takiego śniadania zmniejszymy jeszcze bardziej.Zobacz także: Najmodniejsze sneakersy wiosny muszą być... brzydkie. Pokochała je Anna LewandowskaWarto też tutaj zaznaczyć, że nawet zakup masła ghee Anny Lewandowskiej nie naruszy bardzo naszych finansów w perspektywie kilku miesięcy. Tak myślimy nie tylko my, ale również osoby, które stosują przepisy Lewandowskiej.

Przez trzy miesiące stosowałam się do diety Ani i wiecie co? Pierwszy zakup wszystkich składników wydawał mi się drogi... ale wystarczyły mi na bardzo długo i po całym miesiącu wyszło, że wydaję jednak mniej niż dotychczas ;). Warto najpierw coś spróbować, zanim się oceni - pisze jedna z internautek.

Masła ghee nie używa się za dużo, a jest o wiele zdrowsze, co wyjaśniłyśmy wyżej. Ale jeżeli nie jesteś przekonana do tak dużego jednorazowego wydatku, możesz je zrobić sama w domu.

Reklama

Jak zrobił masło klarowane w domu?

Najpierw zastanów się, ile masła chcesz przygotować. Od tego zależy czas gotowania. Pół kilograma masła gotujemy przez 15 minut, ale jeden kilogram masła już 30 minut. Ważne jest również to, aby wybrane przez ciebie masło było dobrej jakości i nie zawierało soli. Rozpuść je w suchym garnku o grubym dnie na średnim ogniu. Gdy zauważysz, że na wierzchu pojawiła się piana, zredukuj ogień do małego, ponieważ nie wolno utrzymywać zbyt wysokiej temperatury. Teraz gotuj masło bez przykrywki i mieszaj od czasu do czasu, aby go nie przypalić.Zobacz także: Ta piękna dziewczyna pokazuje, jak naprawdę okłamują nas blogerki fitness na Instagramie!Zwykłą łyżką musisz również zbierać to, co pojawia się na wierzchu roztopionego masła, czyli zanieczyszczenia, które nie powinny znajdować się w maśle ghee. Po czym rozpoznać, że jest gotowe? Powinno mieć złocisty kolor i być przezroczyste. Aby dokładniej przefiltrować masło klarowane, można je przelać na koniec przez gazę. Jest to wskazane, ponieważ na dnie garnka osadzają się w trakcie gotowanie czarne substancje.Poczekaj aż masło nabierze temperatury pokojowej i dopiero wtedy możesz je schłodzić bardziej. Rozpuszczając jeden kilogram zwykłego masła, otrzymamy z niego około 0,8 kilograma masła ghee.Spróbujecie?Zdjęcie główne: Instagram.com/annalewandowskahpba

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane