Reklama

Reklama

Sokowirówka - szybko i pysznie

Główną zaletą sokowirówki jest szybkość, z jaką pozwala przygotować orzeźwiające soki. Duży otwór wlotowy pozwala na wrzucanie warzyw i owoców bez konieczności wcześniejszego krojenia. Maszyna sama je rozdrabnia, a następnie oddziela sok od miąższu. Efektem końcowym jest wytworzenie dużej ilości klarownego soku już za pierwszym podejściem.

Sokowirówka świetnie nadaje się do twardych owoców oraz warzyw korzeniowych – szybko i sprawnie przetworzy je na pyszny sok. Urządzenie przypadnie Ci do gustu, jeśli zależy Ci na czasie i klarownej konsystencji soku – te cechy będą istotne także dla osób posiadających dzieci. Zrobienie soku dla całej rodziny zajmuje bardzo mało czasu, a dodatkowo dzieci nie przepadają za farfoclami.

Wyciskarka wolnoobrotowa - wolniej, ale bardziej sycąco

Wytwarzanie soków w wyciskarce wolnoobrotowej to nieco dłuższy proces, niż w przypadku sokowirówki. Przed wrzuceniem owoców i warzyw do wlotu, należy je pokroić na mniejsze części. Maszyna miażdży składniki, wydobywając z nich sok, który następnie jest przefiltrowywany w celu oddzielenia miąższu. Wytworzony sok jest gęstszy, pełen błonnika i znacznie bardziej sycący niż ten z sokowirówki.

W wyciskarce wolnoobrotowej możesz miażdżyć zarówno miękkie, jak i twarde składniki – owoce, warzywa, a nawet orzechy. Z miękkich owoców z łatwością wyciśniesz gęsty mus. To urządzenie jest dobrym wyborem, jeśli chcesz poświęcić wyciskaniu więcej czasu, uzyskując w zamian gęstszy i bardziej skoncentrowany sok.

Tak samo zdrowo!

Panuje przesąd, że sok przygotowany w wyciskarkach zawiera więcej witamin. Tymczasem Philips we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu przeprowadził badania nad wartością odżywczą soków przygotowanych przy użyciu sokowirówek szybkoobrotowych i wyciskarek.Okazuje się, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona - nie ma zdecydowanego lidera. Badania pokazały, że z punktu widzenia zawartości cukru przygotowywanie soku przy użyciu sokowirówki szybkoobrotowej i wyciskarki także wygląda podobnie - przeciętna zawartość cukru w sokach zrobionych przy pomocy obu typów urządzeń również jest zbliżona. To samo dotyczy poziomu przeciwutleniaczy - przeciętna zawartość polifenoli i antocyjanów w sokach przygotowanych przy pomocy sokowirówki i wyciskarki jest podobna.Wyraźna jest natomiast różnica na korzyść soków z wyciskarki pod względem zawartości błonnika pokarmowego. Soki z wyciskarki bogate w błonnik są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy. Ponadto różnice w odniesieniu do wartości odżywczych wynikają z większej różnorodności składników, z których można przygotować sok przy użyciu wyciskarki - składników o dużej zawartości skrobii czy orzechów.

Reklama

Każdy wybór jest dobry i... pyszny

Czy z sokowirówki, czy z wyciskarki świeży sok zawiera wiele składników, które na różne sposoby przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia. A co ze smakiem? Tutaj przewagę mają po prostu soki przygotowane w domu, niezależnie w jakim urządzeniu. Przecież samodzielne wyciskanie pozwala na skomponowanie soku według własnych preferencji smakowych oraz wybór składników, których chce się użyć. W ten sposób masz pełną kontrolę nad zawartością soku!Szczegółowe informacje na temat sokowirówek i wyciskarek wolnoobrotowych Philips znajdziesz na stronie producenta.materiał sponsorowany

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane