Wyciskarka czy sokowirówka? Sprawdź, która opcja jest dla Ciebie lepsza!
Świeże, samodzielnie przygotowane soki mają nie tylko niepowtarzalny smak, ale zawierają też duże ilości witamin. Zastanawiasz się nad kupnem sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej? Sprawdź, która opcja będzie idealna właśnie dla Ciebie!

- Agata Kufel

Sokowirówka - szybko i pysznie
Główną zaletą sokowirówki jest szybkość, z jaką pozwala przygotować orzeźwiające soki. Duży otwór wlotowy pozwala na wrzucanie warzyw i owoców bez konieczności wcześniejszego krojenia. Maszyna sama je rozdrabnia, a następnie oddziela sok od miąższu. Efektem końcowym jest wytworzenie dużej ilości klarownego soku już za pierwszym podejściem.

Sokowirówka świetnie nadaje się do twardych owoców oraz warzyw korzeniowych – szybko i sprawnie przetworzy je na pyszny sok. Urządzenie przypadnie Ci do gustu, jeśli zależy Ci na czasie i klarownej konsystencji soku – te cechy będą istotne także dla osób posiadających dzieci. Zrobienie soku dla całej rodziny zajmuje bardzo mało czasu, a dodatkowo dzieci nie przepadają za farfoclami.
Wyciskarka wolnoobrotowa - wolniej, ale bardziej sycąco
Wytwarzanie soków w wyciskarce wolnoobrotowej to nieco dłuższy proces, niż w przypadku sokowirówki. Przed wrzuceniem owoców i warzyw do wlotu, należy je pokroić na mniejsze części. Maszyna miażdży składniki, wydobywając z nich sok, który następnie jest przefiltrowywany w celu oddzielenia miąższu. Wytworzony sok jest gęstszy, pełen błonnika i znacznie bardziej sycący niż ten z sokowirówki.

W wyciskarce wolnoobrotowej możesz miażdżyć zarówno miękkie, jak i twarde składniki – owoce, warzywa, a nawet orzechy. Z miękkich owoców z łatwością wyciśniesz gęsty mus. To urządzenie jest dobrym wyborem, jeśli chcesz poświęcić wyciskaniu więcej czasu, uzyskując w zamian gęstszy i bardziej skoncentrowany sok.
Tak samo zdrowo!
Panuje przesąd, że sok przygotowany w wyciskarkach zawiera więcej witamin. Tymczasem Philips we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu przeprowadził badania nad wartością odżywczą soków przygotowanych przy użyciu sokowirówek szybkoobrotowych i wyciskarek.Okazuje się, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona - nie ma zdecydowanego lidera. Badania pokazały, że z punktu widzenia zawartości cukru przygotowywanie soku przy użyciu sokowirówki szybkoobrotowej i wyciskarki także wygląda podobnie - przeciętna zawartość cukru w sokach zrobionych przy pomocy obu typów urządzeń również jest zbliżona. To samo dotyczy poziomu przeciwutleniaczy - przeciętna zawartość polifenoli i antocyjanów w sokach przygotowanych przy pomocy sokowirówki i wyciskarki jest podobna.Wyraźna jest natomiast różnica na korzyść soków z wyciskarki pod względem zawartości błonnika pokarmowego. Soki z wyciskarki bogate w błonnik są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy. Ponadto różnice w odniesieniu do wartości odżywczych wynikają z większej różnorodności składników, z których można przygotować sok przy użyciu wyciskarki - składników o dużej zawartości skrobii czy orzechów.
Każdy wybór jest dobry i... pyszny
Czy z sokowirówki, czy z wyciskarki świeży sok zawiera wiele składników, które na różne sposoby przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia. A co ze smakiem? Tutaj przewagę mają po prostu soki przygotowane w domu, niezależnie w jakim urządzeniu. Przecież samodzielne wyciskanie pozwala na skomponowanie soku według własnych preferencji smakowych oraz wybór składników, których chce się użyć. W ten sposób masz pełną kontrolę nad zawartością soku!Szczegółowe informacje na temat sokowirówek i wyciskarek wolnoobrotowych Philips znajdziesz na stronie producenta.materiał sponsorowany