Zimowe ciasto truskawkowe - przepis
Ciasto z truskawkami w zimie? To możliwe! Zobacz pyszny przepis na truskawkowe słodkości!

- Katarzyna Mordalska
Opublikowano: piątek, 14 lutego 2014 15:12
Reklama
Reklama

Składniki:
- Truskawki bez szypułek (np. Hortex) – 1 opakowanie;
- 5 jajek;
- 150 g masła;
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej;
- ¾ szklanki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 laska wanilii.
Reklama
Sposób przygotowania: rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera, na gładką białą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ucierając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wydrążone nasionka wanilii. Wymieszaj przy pomocy łyżki. Tortownicę w kształcie serca wysmaruj tłuszczem. Ciasto przelej do formy, a na wierzchu ułóż truskawki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 50 minut. Smacznego :)
Reklama
Reklama
Reklama