Reklama

Trufla to gatunek grzyba często wykorzystywany w kuchni francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Jest dość droga, dlatego proponujemy przygotowanie bardzo smacznych al’a trufli z daktyli, ulubionych orzechów i dodatków.

Reklama

Składniki:

  • 400g suszonych daktyli
  • 200g orzechów (włoskich, nerkowca lub ziemnych)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2-3 łyżki żurawiny (opcjonalnie)
  • Przyprawy: kardamon, kawa, cynamon, goździki
  • Do wyboru: kakao, wiórki kokosowe, sezam do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

Dla wydobycia smaku, orzechy prażymy na patelni aż do osiągnięcia złocistego koloru. Po wystudzeniu orzechy mielimy w blenderze. Rozdrobnione orzechy przełóż do miseczki, by w blenderze móc zmiksować daktyle. Jeśli moc Twojego blendera nie jest zbyt duża, daktyle uprzednio namocz w letniej wodzie przez co najmniej 15-20min. Zmiksuj po odlaniu wody.Do zmiksowanych daktyli dodajemy zmielone orzechy i ponownie mieszamy do uzyskania plastycznej masy. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać suszoną żurawinę, rodzynki lub inne owoce oraz wybrane przyprawy, np. cynamon lub kawę. Dzieląc masę, możesz przygotować kilka wariantów smakowych z różnymi dodatkami.Z masy uformuj średniej wielkości kuleczki, a następnie obtocz je w kakao, wiórkach kokosowych lub sezamie.

Reklama

Smacznego!

Sprawdź także, jak zrobić domowe masło orzechowe oraz czytaj więcej o daktylach.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane