Zrób to sama: nachosy!
Lubisz nachosy? Jeśli tak, koniecznie zobacz nasz przepis na domowe nachos i ciesz się smakiem prawdziwej meksykańskiej kuchni!

- Łucja Zbieniewska

Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. To przekąska, która najczęściej podawana jest na ciepło z serem żółtym (wyśmienicie sprawdza się też serowe fondue). Jednak nachosy wyśmienicie smakują również z guacamole, meksykańską salsą, dipem czosnkowym a nawet – ketchupem! Jeśli przygotujesz te domowej roboty będą smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż te ze sklepowej półki. Dodatkowo, gwarantujemy – z każdej imprezy (czy też wieczoru filmowego) znikną w mgnieniu oka!
Nachos – przepis
Składniki:
- 4-6 szt. tortilli kukurydzianej lub pszennej (zobacz jak zrobić tortillę);
- łyżka oleju;
- przyprawy do smaku (może to być papryka, sól, curry, pieprz, chilli, mieszanka przypraw – ty zdecyduj, jak mają smakować nachosy).
Przygotowanie: Każdą tortillę posmaruj po jednej stronie olejem. Dodaj do smaku wybrane przez siebie przyprawy. Układaj tortille jedną na drugiej tak, żeby olej zawsze był na wierzchniej stronie. Kiedy wszystkie będą już odpowiednio przyprawione, przetnij je tak, jak pizzę – na 8 części. Jeśli uznasz, że nachos będą za duże – z każdej części zrób kilka mniejszych trójkątów.Przygotowaną przekąskę włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (lub na natłuszczonej masłem). I piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do czasu, aż nachosy nabiorą złotej barwy). Jeśli nachosy nie będą od razu chrupkie, nie przejmuj się – po ostygnięciu na pewno będą chrupiące. Jeśli jednak stwierdzisz, że są za miękkie, możesz włożyć je do piekarnika na 2-3 minuty. Możesz również je zapiec z serem żółtym – pycha!

Rada: Szukasz innego sposobu na nachosy? Przygotuj nachos na głębokim oleju (wówczas będą bardziej chrupkie). Skorzystaj z naszego przepisu na tortillę, rozwałkuj ciasto i podziel je na niewielkie trójkąty. Wrzucaj je partiami na rozgrzany olej i smaż do czasu, aż nachosy nabiorą złocistej barwy.Masz ochotę na nachos z sosem serowym? Serek topiony i kilka plasterków sera żółtego wrzuć do rondelka z odrobiną mleka (dzięki temu ser się nie przypali) i z dowolnymi przyprawami. Naczynie postaw na małym ogniu. Mieszaj sos nieprzerwanie. Kiedy masa będzie jednolita – serowe fondue jest gotowe! :)Zobacz również przepisy na najlepsze sosy i dipy - idealne do nachosów!