Zrób to sama: owoce kandyzowane
Owoce kandyzowane to przede wszystkim pyszny dodatek do ciast, ale również smaczna przekąska, która często jako pierwsza znika z bakaliowych mieszanek. Jeśli lubisz smak tej słodkości, mamy coś specjalnie dla ciebie: wiemy jak zrobić owoce kandyzowane – zobacz nasz przepis!

- Łucja Zbieniewska

Co to jest kandyzowanie?
Kandyzowanie to metoda umożliwiająca konserwację owoców. Dzięki niej możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców również zimą. Choć owoce te zawierają sporo cukru, nadal stanowią zdrową przekąskę – zwłaszcza, że najczęściej kupujemy je w mieszankach bakaliowych, w których znajduje się mnóstwo cennych dla naszego organizmu orzechów.Zachęcamy jednak do tego, żeby zamiast sięgać po owoce kandyzowane ze sklepowej półki, przygotować je samemu – wówczas będą zdrowsze i smaczniejsze. Możemy dodać do nich mniej lub więcej cukru – w zależności od naszych preferencji i przede wszystkim – wybrać owoc, który poddamy tej metodzie konserwacji.
Na czym polega kandyzowanie?
Kandyzowanie to kilkukrotne smażenie owoców w syropie powstałym z wody i cukru, gdzie przy każdym kolejnym smażeniu dodaje się nieco więcej cukru niż poprzednio. Tak przygotowane owoce należy wysuszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku. Najczęściej kandyzujemy owoce pokrojone w kostkę, ale można oczywiście kandyzować plastry, paski a nawet całe owoce (np. wiśnie).Zakonserwowane w ten sposób owoce możemy dodawać do ciast, ciasteczek ulubionego muesli, możemy użyć ich do dekoracji wypieków lub zjeść porcję na drugie śniadanie.

Kandyzowane owoce – ekspresowy przepis
Przygotuj wodę i cukier – na litr wody przypada średnio 1,25 kg cukru. Składniki wlej do rondelka i gotuj do czasu aż cukier rozpuści się w wodzie. Kiedy syrop się zagotuje dodaj do niego obrane i pokrojone owoce (ok. 1 kg) – pamiętaj, żeby były bez pestek! Całość gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowanie możesz zakończyć chwilę po tym, gdy mieszanka nabierze brązowej barwy.Teraz owoce należy odsączyć i wysuszyć np. na papierze pergaminowym – susząc, można je oprószyć cukrem pudrem, który wchłonie nadmiar wilgoci. Gotowe!
Kandyzowane owoce - klasyczny przepis
Przepis ten wymaga sporo pracy i cierpliwości, ale dla takiego smaku naprawdę warto poświęcić swój czas :)Przygotuj wybrane owoce, wodę i cukier w proporcji 1:1:1, przykładowo – 0,3kg owoców, 0,3l wody i 0,3kg cukru. Następnie do wody wsyp 100g cukru doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze kilka minut – nie zapominaj o mieszaniu! Powstałym syropem zalej owoce i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia odcedź owoce, a do pozostałego syropu dodaj 50g cukru – ponownie zagotuj, zalej owoce i odstaw na kolejną dobę.Czynność tę powtarzaj co dnia, aż wykorzystasz całą porcję cukru. Ostatnim etapem jest odsączenie owoców, wyłożenie ich na blaszce z papierem pergaminowym i wysuszenie ich w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Suszenie powinno trwać ok. 10 minut.

Przepisy te można wykorzystać również do przygotowania kandyzowanej skórki z pomarańczy lub z cytryny. Będą smakować zdecydowanie lepiej od tych ze sklepowej półki. Przed ich przygotowaniem warto namoczyć skórki z cytrusów w zimnej wodzie (1-2 dni, zmieniając od czasu do czasu wodę), a następnie gotować je przez 10 minut – pozwoli to pozbyć się jej gorzkiego smaku. Nie zapomnijmy o wycięciu albedo! Dalej postępujmy według przepisu na owoce kandyzowane i gotowe :)Dobrze wysuszone owoce kandyzowane można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez długi okres czasu. Jeśli natomiast wolimy zostawić je bardziej wilgotne (lub w syropie) musimy pamiętać, że nadają się do spożycia przez 4-5 dni od dnia przygotowania, w innym wypadku może rozwinąć się na nich pleśń.
Lubicie owoce kandyzowane? Jakie najbardziej?
Często organizujesz przyjęcia dla rodziny i znajomych? Kup nowy większy stół, wchodząc na stronę Agata promocje.