Zrób to sama: serwetka-zając
Chcesz zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole? Oprócz pysznych wypieków, przygotuj serwetki w formie wielkanocnych zajączków. Jak je zrobić? Zobacz, jak przygotować serwetkę-zająca krok po kroku!

- Katarzyna Mordalska

Krok 1
Przygotuj serwetkę – najlepiej jednokolorową i z papieru, będzie łatwiej ją złożyć. Jeśli jednak zdecydujesz się na materiałową, potrzebne będzie ci żelazko, którym powinnaś zaprasować złożenia, żeby się nie rozchodziły - rób to po każdym kolejnym kroku. Teraz podziel zupełnie rozłożoną serwetkę "oczyma wyobraźni" na trzy poziome prostokąty. Tym dolnym przykryj środkowy, a górnym – dwa pozostałe. Powinien powstać długi prostokąt.
Krok 2
Do środka prostokąta zegnij dwa jego brzegi – tak samo, jak składa się samolot z papieru. Powinna powstać figura przypominająca strzałkę.
Krok 3
Dolne brzegi serwetki wywiń do góry – w stronę środka, tak, aby powstał romb (odwrócony kwadrat).

Krok 4
Teraz dolne brzegi złóż ponownie tak, jakbyś składała samolot (na mniejsze trójkąty).
Krok 5
Serwetkę połóż na drugą stronę, a mniejszy trójkąt, który widzisz na jej dolnej części, zagnij do góry.
Krok 6
Teraz wystarczy wywinąć końce serwetki do środka i złączyć np. spinaczem biurowym. Uformuj uszy zajączka. Gotowe! :)Taką serwetkę śmiało możesz postawić na wielkanocnym stole, możesz również ozdobić nią koszyczek z pisankami. Poniżej prezentujemy rysunki, które krok po kroku pokażą ci jak złożyć zajączka.

Autorką ilustracji jest Martha Stewart (marthastewart.com)Zobacz również inne dekoracje wielkanocne.