Zrób to sama: sezamki
Słodkie, kruche i przepyszne – takie właśnie są sezamki. A jeśli dodać do tego fakt, że ich główny składnik – sezam – jest zdrowy, opóźnia procesy starzenia i usprawnia pracę mózgu, nie pozostaje nic innego, jak tylko wydrukować nasz przepis na sezamki i lecieć do kuchni, by go wypróbować!

- Łucja Zbieniewska

Sezam – jego właściwości i zastosowanie
Ziarna sezamu to dobrodziejstwo natury! Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Sezam zawiera mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma pokaźną dawkę witaminy E, która zapewnia bystrość naszego umysłu i opóźnia procesy starzenia.Co więcej, okazuje się, że witamina ta ma zdolność do delikatnego poszerzania naczyń krwionośnych, dzięki czemu nasz organizm lepiej radzi sobie z mrozem – to bardzo dobra wiadomość dla zimowych zmarzluchów! :)Sezam to także bogactwo wapnia (zawiera go więcej niż np. mleko czy jajko), żelaza i magnezu, a także przeciwutleniaczy, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu. Niektórzy nawet twierdzą, że sezam jest świetnym afrodyzjakiem! Czy kogoś jeszcze trzeba przekonywać do jego zalet? :)Choć sezam głównie kojarzy nam się z nasionami na pieczywie wieloziarnistym, ma on zdecydowanie szersze zastosowanie.

W Chinach ziarna sezamu najczęściej wykorzystuje się do wytwarzania bardzo zdrowego oleju sezamowego, który zaczyna zyskiwać zwolenników również w Polsce. Z kolei u nas, sezam jest świetnym dodatkiem do wszelkich panierek, dań wegetariańskich, sałatek czy do domowego muesli.Ziarna sezamu to podstawowy składnik wielu słodkości – przede wszystkim chałwy i sezamków. Te drugie, są bardzo łatwe w przygotowaniu, a ich zrobienie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Dlatego, jeśli lubisz sezamki, zapomnij o tych ze sklepowej półki – zobacz nasz przepis na pyszne sezamki domowej roboty!
Sezamki bez pieczenia

Składniki:
- szklanka cukru
- ok. 20 dag sezamu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie: Sezam prażymy na patelni, a cukier i wodę gotujemy w oddzielnym rondelku do czasu, aż rozpuszczą się i nabiorą karmelowej barwy - wtedy możemy dodać do masy miód i sezam. Całość należy dokładnie wymieszać. Następnie, gorącą masę wylewamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim "arkuszem" papieru i wałkujemy do pożądanej grubości naszych sezamków. Po upływie kilku minut odklejamy wierzchnią warstwę papieru i kroimy sezamowy placek na prostokąty lub kwadraciki. Kiedy w zupełności ostygną są gotowe do spożycia.
Chrupiące sezamki z piekarnika

Składniki:
- 20 dag sezamu
- 3-4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka masła
Przygotowanie: w niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego miód. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą powoli dodajemy cukier puder i sezam. Całość prażymy w rondelku przez około 5 minut, a następnie wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem. Taki placek wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i czekamy ok. 5 minut, sprawdzając co chwilę, czy sezam się nie przypala. Wyciągamy placek, a kiedy nieco przestygnie kroimy go na małe kawałki.Po całkowitym przestygnięciu sezamki są gotowe do jedzenia. Smacznego! :)