Reklama

Suszone pomidory ostatnio zyskały sobie wielu zwolenników. Nic dziwnego! Są nie tylko pyszne, zdrowe, ale również potrafią nadać każdej potrawie wyjątkowego charakteru. Do czego dodać suszone pomidory? Świetnie pasują do sałatek, zapiekanek, pizzy, twarogu czy kanapek. Doskonale sprawdzają się jako przystawka (samodzielnie lub w połączeniu z serem typu feta), a pesto z suszonych pomidorów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Odradzamy jednak kupowania ich w sklepie. Te które przygotujesz w domu będą zdecydowanie bardziej aromatyczne i zdrowsze, a przy okazji... tańsze! Cena suszonych pomidorów, które znajdujemy na sklepowych półkach, nie zawsze zachęca nas do zakupu – to ok. 11zł za słoiczek o pojemności 330ml. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie suszonych pomidorów w domu, za tę samą kwotę będziesz miała przynajmniej dwa razy więcej tego przysmaku. Nie wierzysz? Sprawdź, jak łatwo i tanio przygotujesz suszone pomidory!

Reklama

Suszone pomidory – przepis

Składniki:

  • ok. 2kg pomidorów - najlepiej sprawdzą się te „podłużne” odmiany czyli pomidory San Marzano, pomidory rzymskie lub pomidory śliwkowe;
  • czosnek (kilka ząbków na jeden słoik);
  • zioła i przyprawy (bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz – dowolność);
  • olej/oliwa (szklanka);
  • ocet (kilka łyżeczek).
Reklama

Przygotowanie: Pomidory umyj, przekrój na pół (wzdłuż) i usuń gniazda nasienne. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, skórką do dołu. Oprósz solą. Nastaw piekarnik na około 70-90 stopni (termoobieg) i do tak rozgrzanego piekarnika, włóż pomidory na najniższą półkę. Uchyl drzwi piekarnika. Proces suszenia może trwać od 1,5h, do 3 godzin (a nawet dłużej – wszystko zależy od piekarnika). Po czym poznać, że pomidory są już odpowiednio wysuszone? Ich skórka stanie się nieco jaśniejsza, a one same zaczną się kurczyć i marszczyć – to czas na ich wyciągnięcie z piekarnika.Pamiętaj, że pomidory mają się wysuszyć, a nie – upiec, dlatego tak ważna jest odpowiednia temperatura piekarnika i wyciągnięcie z niego pomidorów w odpowiednim czasie.Wysuszone pomidory przełóż do miski i dodaj do nich wybrane przez siebie przyprawy. Dolej odrobinę octu (łyżeczka octu na blaszkę pomidorów w zupełności wystarczy). Tak przygotowane suszone pomidory przełóż do słoików – napełnij je do 3/4 wysokości, gdyż po zalaniu olejem/oliwą, pomidory napęcznieją). Dodaj po kilka ząbków czosnku do każdego słoika. Rozgrzej olej i zalej nim pomidory w słoikach. Zakręcone słoiki odłóż do góry dnem (żeby się zawekowały). Pomidory są gotowe do spożycia już następnego dnia. Smacznego! :)Wypróbuj też nasze najlepsze przepisy z suszonymi pomidorami!Polecamy! :)

Lubicie suszone pomidory?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane