Zrób to sama: szyszki z ryżu preparowanego
Jaki jest Wasz ulubiony przysmak z dzieciństwa? My mamy kilka słodkości, które wspominamy z sentymentem, a wśród nich czołowe miejsce zajmują... karmelowe szyszki z ryżu preparowanego. Wiecie, jak łatwo je przygotować?! My już wiemy – przedstawiamy prosty przepis na smak dzieciństwa! Polecamy!

- Łucja Zbieniewska
Blok czekoladowy, kogel mogel, kaszka manna, a może krówki-ciągutki? Jest tyle smaków, które kojarzą nam się z dzieciństwem! My, całkiem niedawno, na nowo odkryłyśmy... szyszki z ryżu preparowanego – tym razem nie tylko od strony smakoszy, ale i cukierników – postanowiłyśmy zbadać, jak przygotować ten przysmak :) Okazało się, że przepis na szyszki z ryżu preparowanego jest tak prosty, że aż nie wypada kupować ich w sklepie!

Mamy też dobrą informację dla osób, których zdolności kulinarne ograniczają się do umiejętności zaparzenia wody na herbatę czy kawę – ta słodkość wyjdzie wam za pierwszym razem, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut :)
Szyszki z ryżu preparowanego – przepis
Składniki:
- ryż preparowany (opakowanie 80g)
- krówki (30dag) - zobacz jak zrobić krówki w domu
- masło (100g)
- opcjonalnie: łyżka gorzkiego kakao

Mamy też dobrą informację dla osób, których zdolności kulinarne ograniczają się do umiejętności zaparzenia wody na herbatę czy kawę – ta słodkość wyjdzie wam za pierwszym razem, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilkanaście minut :)Przygotowanie: krówki i masło (ewentualnie: kakao) rozpuść w rondelku, mieszając i pilnując, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy składniki się połączą, zdejmij je z ognia i wsyp do masy ryż. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Formuj szyszki o średnicy około 2cm (jeśli masa będzie się za bardzo kleić, możesz wstawić ją na chwilę do lodówki). Gotowe słodkości możesz poukładać w ozdobnych papilotkach lub po prostu – na talerzu. Wstaw do lodówki do czasu, aż szyszki zastygną. Smacznego!UWAGA: krówki i masło można zastąpić gotową masą kajmakową (puszka ok. 400g), wówczas wystarczy ją odrobinę podgrzać, żeby stała się bardziej płynna. Możesz do niej dodać czekoladę – białą lub mleczną, żeby szyszki miały wyrazisty smak i apetyczny kolor. Polecamy! :)Zobacz również przepisy na dania z dzieciństwa.