Zupa dyniowa z chilli i makaronem – przepis
Brak pomysłu na świętowanie halloween? Skuś się na kulinarne szaleństwo i wypróbuj przepis na pyszną zupę dyniową z makaronem i chilli. To zdrowa, smaczna i sycąca przekąska na chłodne, jesienne wieczory!

- Katarzyna Mordalska
Opublikowano: środa, 30 października 2013 11:46
Reklama
Reklama

Składniki:
- dynia – ok. 1 ½ kg
- cebula – 2 średnie szt.
- kapary z zalewy – 1 łyżka
- płatki chilli – ¼ łyżeczki
- olej – 3 łyżki
- słodka śmietanka – 100ml
- Makaron (np. Międzybrodzki nitki) – 1 paczka
- woda
- sól do smaku
Reklama
Przygotowanie:Makaron gotujemy według przepisu. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą tak, żeby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem.Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama