Reklama

Reklama

Krem z groszku

Składniki:

  • groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex),
  • 1/2 selera,
  • 2 cebule czerwone,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 ml białego Porto,
  • 1/3 pora,
  • 0,5l bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz.

Przygotowanie: W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając, przesmażamy wszystko razem. Zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka”, które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki, całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. Wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem.

Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex),
  • 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex),
  • otarta skórka z jednej pomarańczy,
  • 2 plastry imbiru,
  • 2 plastry jabłka,
  • 1l mleka kokosowego,
  • 100 ml Marshali czerwonej,
  • sok z jednej cytryny,
  • masło,
  • sól, pieprz.

przygotowanie: marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i posiekany imbir. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i chwilę mieszamy. Dodajemy wyjętą z pieca marchew i chwile trzymamy na wolnym ogniu dodając wino, a następnie mleko kokosowe. Gotujemy ponad godzinę, co jakiś czas mieszając. W tym samym czasie plastry jabłka przesmażamy na maśle po obu stronach i wkładamy do pieca, do momentu aż wyschnie i nabierze chrupkość. Krem miksujemy. Doprawiamy. Podajemy przyozdobiony dwoma chipsami z jabłka.

Zupa brokułowa doprawiona pomidorami, serem gorgonzola i wędzoną papryką chipotle

Składniki:

  • 1,5kg mrożonych różyczek z brokuła (3 1/3 opakowania brokułów Hortex),
  • 1/2 selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • 200ml przecieru pomidorowego,
  • 1l bulionu wołowego,
  • 100ml białego wina wytrawnego,
  • 2 cebule szalotki pokrojone w kostkę,
  • 3 małe papryki wędzone chipotle,
  • 100g sera gorgonzola,
  • 2 łyżki oliwy,
  • gałązki tymianku,
  • sól, pieprz.

przygotowanie: szalotki przesmażamy na oliwie aż się zeszkli, dodajemy seler, pietruszkę i marchew. Smażymy kilka chwil razem. Dodajemy papryczki pokroje w kostkę i wlewamy wino. Czekamy aż wyparuje i wlewamy część bulionu. Gotujemy wszystko razem ok. 30 min. Następnie dodajemy brokuły. Dolewamy resztę bulionu razem z pomidorami i 3/4 sera. Gotujemy kilkanaście minut doprawiając solą i pieprzem. Uważamy, aby brokuły się nie rozgotowały. Podajemy z kawałkiem gorgonzoli na wierzchu i gałązką świeżego tymianku.Cena:

Reklama
  • Groszek zielony Hortex - 5,29zł
  • Brokuły Hortex - 5,69zł
  • Marchewkę kostka Hortex - 3,29zł
Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane