Reklama

Historia czekolady sięga 2 tysięcy lat przed naszą erą, a autorami pierwszego czekoladowego przepisu byli Majowie. Ziarna kakaowca były wówczas bardzo cenne – żeby zamienić je na zwierze hodowlane wystarczyło zaledwie kilka z nich! Dlatego na kakaowy napój mogli pozwolić sobie jedynie bogacze.Do Europy ziarna kakaowca sprowadził Krzysztof Kolumb. Początkowo ziarna importowane były jedynie do Hiszpanii, stamtąd trafiały do całej Europy. Dziś przemysł czekoladowy przynosi niesamowite dochody i nieustannie się rozwija – obecnie konsumenci mają możliwość przebierania w różnych rodzajach i smakach czekolady.12 kwietnia cały świat obchodzi Święto Czekolady – chyba nie ma osoby, która by jej nie kochała. Jeśli jednak nie masz przekonania do tej słodkości lub przeciwnie – masz wyrzuty sumienia, że pozwalasz sobie na nią codziennie, zobacz 10 powodów, dla których warto ją jeść! Pamiętaj! Zalety czekolady, o których piszemy, odnoszą się do tej prawdziwej, gorzkiej w smaku.

Reklama

Dlaczego warto jeść czekoladę?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane