Dieta bez węglowodanów – zasady i efekty
Dieta bez węglowodanów może w szybki sposób pomóc nam pozbyć się kilku kilogramów. Niestety jej zasady są bardzo restrykcyjne i wyklucza ona spożywanie między innymi pieczywa, masła i mleka. Sprawdźcie, czym możecie je zastąpić oraz jak bezpiecznie wykluczyć z jadłospisu kaloryczne składniki.

- Paulina Wierzchowiecka
Dieta bez węglowodanów wbrew pozorom nie zabrania nam spożywania sycących i zróżnicowanych posiłków. Decydując się na nią wykluczycie z jadłospisu kaloryczne składniki i jednocześnie będziecie miały możliwość komponowania kolorowych, wartościowych i smacznych posiłków. Zobaczcie, co jeszcze możecie dzięki niej zyskać.
Na czym polega dieta bez węglowodanów?
Dieta niskowęglowodanowa może całkowicie wykluczać lub znacznie ograniczać węglowodany w naszym jadłospisie. Świetnie nadaje się dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów bez codziennych treningów i aktywności fizycznej. Dzięki spożywaniu mniejszej ilości węglowodanów, nie będą one odkładały się w organizmie i nie zostaną przetworzone na zbędną tkankę tłuszczową. Zobaczcie, z czego należy zrezygnować podczas stosowania tej diety:
- Kasza, ryż oraz mąka i przetwory mączne, takie jak chleb, bułki i bagietki
- Warzywa strączkowe
- Warzywa zawierające dużą ilość skrobi, np. ziemniaki
- Owoce zawierające skrobię, np. banany i czereśnie
- Dania typu fast-food
- Desery, głównie wypieki
W diecie bez węglowodanów możecie natomiast spożywać szereg lekkich do strawienia warzyw oraz praktycznie wszystkie rodzaje mięsa i ryb. Do listy składników, które warto włączyć do swojego jadłospisu należą:
- Orzechy zawierające zdrowe tłuszcze
- Ryby i owoce morza
- Czerwone mięso
- Dziczyzna
- Mięso z kurczaka
- Warzywa pozbawione skrobi, np. ogórki, pomidory, szparagi, brokuł, szpinak i sałatę
- Owoce pozbawione skrobi: maliny, borówki oraz truskawki
- Dużą ilość wody
- Kawę, jednak mleko należy zastąpić śmietanką
Zobacz także: Napar z liści laurowych - jak działa na skórę i włosy?

Jak stosować dietę niskowęglowodanową?
W zależności od tego jak restrykcyjną redukcję węglowodanów sobie narzucicie, długość diety może trwać od kilku dni to kilku tygodni. Nie poleca się jej jednak osobom w fazie wzrostu, ponieważ to właśnie węglowodany są odpowiedzialne za odpowiedni przyrost masy mięśniowej i tłuszczowej, a ich niedobór mógłby spowodować zwolnienie lub zahamowanie tego procesu.
W trakcie stosowania diety bez węglowodanów zaleca się także dodatkową suplementację, która wzbogaci nasz organizm o witaminę C oraz magnez i żelazo, których nagły niedobór może wynikać właśnie z wyeliminowania węglowodanów z diety.
A oto, jakie diety niskowęglowodanowe możecie znaleźć:
- Dieta umiarkowana, w której węglowodany stanowią od 26-45% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
- Dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, w której węglowodany stanowią maksymalnie 26% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
- Dieta ketogeniczna, w której węglowodany stanowią maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Efekty stosowania diety bez węglowodanów
Podczas stosowania diety niskowęglowodanowej możecie w ciągu tygodnia zrzucić od 1 do dwóch kilogramów, jednak sporą część utraconych kilogramów stanowić będzie woda. Niestety efekty uboczne, z jakimi możecie się spotkać podczas stosowania tej diety to bóle głowy, a także nadmierne zmęczenie. Mogą pojawić się także problemy z wypróżnianiem i trudności w skupieniu się, dlatego suplementacja witaminowa i duże spożywanie wody mogą pomóc nam ograniczyć negatywne skutki rezygnacji z węglowodanów.