Niezdrowe jedzenie - lista produktów, których powinniśmy unikać i pułapki żywieniowe
Niezdrowe jedzenie to nie tylko fast food. Dziennie zjadamy go więcej niż nam się wydaje. Do produktów, które mogą negatywnie wpływać na nasz organizm zaliczają się m.in. topione sery i przekąski oznaczone jako "fit".

- Marta Średnicka
Niezdrowe jedzenie nie wchodzi w skład zbilansowanej diety. Do tej grupy zaliczamy produkty, które powinny być przyjmowane w ograniczonych porcjach. Oznacza to, że możemy zjadać je sporadycznie, ale nie powinny stanowić więcej niż 10 proc. posiłków dziennie. Niezdrowe jedzenie to przede wszystkim żywność przetworzona, smażona, ale też o wysokiej zawartości cukru, konserwantów i barwników, jak i pozbawiona wartości odżywczych, ale za to wysokokaloryczna.
Produkty zaliczane do niezdrowego jedzenia
Lista produktów, które uznać można za szkodliwe i niezdrowe to m.in.:
- słodycze (ze względu na cukier, utwardzane tłuszcze i konserwanty),
- słodzone soki owocowe,
- białe pieczywo (często z rafinowanej mąki),
- frytki i chipsy (mają dużą zawartość tłuszczu),
- solone orzeszki, paluszki,
- produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans,
- sery topione (ze względu na wypełniacze, które sprawiają, że imitują prawdziwy ser),
- przetworzone wyroby mięsne (parówki),
- te głęboko smażone,
- produkty pełne konserwantów (E 200- E 299) i barwników (E 100 - E 199),
- te z ulepszaczami (E 300 - E 399, E 400 - E 499, E 500 - E 1500).
W zdrowej diecie powinna znaleźć się odpowiednia porcja świeżych warzyw i owoców, ale też produktów pochodzenia naturalnego. Posiłki powinny być też dostosowane do stanu zdrowia. Inne produkty będą sprzyjały cukrzykom, inne kobietom w ciąży, a jeszcze inne cierpiącym na alergie, refluks, czy choroby żołądka. Brak zbilansowania białek, tłuszczy i węglowodanów w diecie może również być powodem problemów ze zdrowiem. Podobnie jak zbyt wysoka ilość soli w diecie, czy nocne podjadanie.
Zobacz także: Dieta odchudzająca - jaka jest najzdrowsza? Zasady i jadłospis

Jak niezdrowe jedzenie wpływa na zdrowie?
"Jesteś tym, co jesz" - brzmi jak mantra. Prawdą jest jednak, że każdy przyjmowany przez nas posiłek ma odzwierciedlenie w naszym zdrowiu. To z nich organizm czerpie energię, to przez niewłaściwe wybory pojawiają się na naszej twarzy niedoskonałości. Wiele z nas boryka się m.in. z "cukrową twarzą" po zjedzeniu zbyt dużej ilości słodyczy. Podobne problemy mamy po ostrych potrawach. To wpływa również na przetłuszczanie cery, ale też włosów i możliwość pojawienia się łojotokowego zapalenia skóry.
Oprócz kłopotów z cerą niezdrowe jedzenie może wpłynąć na pojawienie się chorób i zaburzeń, takich jak:
- miażdżyca (przez uszkodzenie układu sercowo-naczyniowego spowodowanego odkładaniem tłuszczów),
- otyłość (spowodowana wysokokalorycznymi produktami, bogatymi w niezdrowe tłuszcze i cukry),
- zawał serca (np. przy postępującej miażdżycy),
- wrzody (wynikające z wysokiego spożycia cukrów),
- podwyższony cholesterol,
- nadciśnienie krwi,
- cukrzyca,
- zaparcia i biegunki,
- problemy z trawieniem,
- wzdęcia,
- stany zapalne jelit,
- nowotwory - żołądka, trzustki (w skrajnych przypadkach)
To tylko początek listy i komplikacji, jakie może przynieść niewłaściwa dieta.
Niezdrowe jedzenie a pułapki żywieniowe
Często zdarza się, że chcąc odżywiać się dobrze, sięgamy po produkty oznaczone jako "fitness" lub "fit". Nie zawsze jest to jednak równoznaczne ze zdrowym produktem lub przekąską. Są one w wysokim stopniu przetworzone i nie dostarczają tylu wartości odżywczych, co normalny posiłek. Co więcej, w wielu z nich nie brakuje cukru, konserwantów i barwników.
Inną pułapką żywieniową jest też nieregularność posiłków i przyjmowanie ich o niewłaściwej porze. Często staramy się oszukać głód i zapychamy się przekąskami, żeby później zjeść pełen posiłek. Co więcej, jedząc pełne witamin owoce i warzywa w formie surowej, wybierajmy czas przed posiłkiem. W innym przypadku tracimy możliwość szybkiego wchłaniania i wykorzystywania składników odżywczych.
Niezdrowe jedzenie to również to monotematyczne. Stawiając na te same produkty możemy nie zapewniać składników odżywczych, niezbędnych dla funkcjonowania naszego organizmu.
A ile procent produktów przyjmowanych dziennie stanowi u was niezdrowe jedzenie?