Dieta SIRT nie jest żadną dietą cud. Jak podkreślają jej twórcy- Aidan Goggins i Glen Matten- nie koncentruje się ona bowiem na odchudzaniu, ale na wykształcaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Niższa waga i mniejsze obwody to po prostu efekt spożywania mniejszej ilości kalorii każdego dnia. Jadłospis sirtfood jest jednak dość restrykcyjny, szczególnie w pierwszej fazie diety.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak działa dieta SIRT?
  2. Zasady diety SIRT
  3. Przykładowy jadłospis diety SIRT
  4. Efekty diety SIRT

Jak działa dieta SIRT?

Dieta SIRT przez jej zwolenników nazywana jest dietą długowieczności. Tak zwane produkty sirtfoods są bogate w polifenole aktywujące w organizmie białka zwane sirtuinami (stąd nazwa diety), które chronią komórki przed śmiercią i stanami zapalnymi. Już kilka lat temu pokładano w nich wielką nadzieję. Sirtuiny wykazują w końcu działanie odmładzające – opóźniają starzenie organizmu i skóry. Jednocześnie, jak wskazują na to wciąż trwające badania, zapewniają lepszy sen i wzrost energii, a do tego regulują metabolizm, sprzyjają wzrostowi mięśni oraz poprawiają koloryt skóry.

Nie da się ukryć, że ta dieta to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Codziennie spożywamy na niej wyciskane soki z surowych warzyw oraz owoców. W jadłospisie powinno znaleźć się miejsce na:

  • truskawki,
  • jarmuż,
  • seler naciowy,
  • jabłka,
  • cytrusy,
  • borówki amerykańskie,
  • oliwę z oliwek,
  • zieloną herbatę,
  • czerwoną cebulę,
  • orzechy włoskie,
  • kurkumę,
  • kaszę gryczaną,
  • daktyle.

W ograniczonych ilościach możemy spożywać także wspomniane wcześniej kakao, na przykład w postaci gorzkiej czekolady oraz czerwonego wina bogatego w resweratrol. Jako zdrowe źródło białka w diecie SIRT wskazuje się ryby, również te tłustsze, jaja, nabiał i niewielkie ilości chudego mięsa.

Zobacz także

Zasady diety SIRT

Dieta SIRT nie obiecuje cudów, ale wydaje się idealną propozycją dla osób, które lubią jeść i nie wyobrażają sobie stosować długich głodówek. Składa się z dwóch faz, przy czym pierwsza – najbardziej dokuczliwa – trwa zaledwie tydzień.

Etap pierwszy: W pierwszych trzech dniach spożycie kalorii ogranicza się do 1000 dziennie, których dostarczać mają trzy zielone soki i jeden stały posiłek bogaty w sirtfoods. W kolejnych czterech dniach zwiększa się ono do 1500 kalorii, nadal wypijamy od dwóch do trzech zielonych soków, ale spożywamy już dwa stałe, pełnowartościowe posiłki.

Etap drugi: Przez kolejne siedem dni jadłospis tworzą dwa zielone koktajle oraz trzy pełne posiłki.

Kolejne dwa tygodnie to już faza podtrzymująca, podczas której wciąż powinniśmy spożywać nie więcej niż 1500 kalorii. Możemy nadal wypijać jeden zielony sok w ciągu dnia.

Na żadnym z etapów nie musimy restrykcyjnie liczyć każdej spożywanej kalorii, bo wypijając zielony koktajl zmniejszamy uczucie głodu. Autorom diety nie chodzi też o to, aby zacząć się nadmiernie ograniczać - wręcz przeciwnie, ich celem jest dodanie do codziennego jadłospisu pełnowartościowe produkty.

Zobacz także: Dieta odchudzająca - jaka jest najzdrowsza? Zasady i jadłospis

Przykładowy jadłospis diety SIRT

Oryginalny koktajl autorów diety SIRT składa się z :

  • jarmużu,
  • rukoli,
  • pietruszki,
  • selera naciowego,
  • imbiru,
  • zielonego jabłka,
  • soku z cytryny
  • matcha w proszku,

Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyśmy nieco zmodyfikowali pod siebie koktajl oraz jego proporcje. Możemy na przykład zrezygnować z użycia rukoli czy selera, ważne jednak aby nie usuwać z koktajlu jarmużu, jabłka oraz matchy, czyli produktów bogatych w polifenole.

Stały posiłek na każdym etapie diety SIRT może składać się z:

  • 50 g kaszy gryczanej
  • kawałek łososia pieczonego bez skóry, przyprawionego kurkumą i sokiem z cytryny
  • lekka sałatka z pomidorów i cebuli czerwonej z dodatkiem 5 g oliwy z oliwek

Jeśli mamy ochotę na słodki stały posiłek SIRT możemy przygotować:

  • garść truskawek
  • niepaloną kaszę gryczaną gotowaną na ulubionym mleku
  • trzy kostki gorzkiej czekolady

Efekty diety SIRT

Najlepszym dowodem na skuteczność diety SIRT mają być mieszkańcy Japonii oraz Włoch, którzy dzięki spożywaniu produktów z kategorii sirtfoods przez długie lata cieszą się świetną kondycją. Istnieją przesłanki za tym, by uwierzyć, że wspomniane produkty wzmacniają także układ odpornościowy. Japończycy i Włosi wydają się bowiem mniej podatni na choroby cywilizacyjne. Tygodniowy „post” może nie brzmi kusząco, ale perspektywa wzbogacenia diety w produkty odmładzające, na dodatek raczej łatwo dostępne – już owszem. Jeśli chodzi o ubytek wagi - w zależności od wyjściowego BMI możemy już w pierwszym tygodniu zauważyć spadek od 1,5 do 3 kg. W ciągu dwóch tygodni podczas pierwszej i drugiej fazy zgubimy około 5 kg, a jeśli w fazie podtrzymującej utrzymamy niską kaloryczność, z czasem pozbędziemy się wszystkich nadprogramowych kilogramów.

Reklama

Pamiętajcie jednak, że zmianę jadłospisu zawsze warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że nie wyrządzicie sobie nią krzywdy.

Reklama
Reklama
Reklama