Ta kobieta wyglądała jak w 9 miesiącu ciąży. Wystarczyła zmiana diety, by jej ciało stało się nie do poznania
Ta 24-latka wyglądała jak w zaawansowanej ciąży. Od kiedy wyeliminowała z diety zaledwie cztery składniki ma ciało jak modelka. Jak to możliwe?

Dla dwudziestoczteroletniej Emily Catterall cierpiącej na zespół jelita drażliwego utrata wagi to coś znacznie więcej niż tylko zdjęcia „przed i po”. Zrzucenie kilogramów oznaczało dla niej nie tylko powrót do dawnej sylwetki, ale także pozbycie się dyskomfortu trawiennego, który dosłownie rujnował jej życie.
Młoda Angielka bardzo szybko przytyła z rozmiaru 36 do 42 i cierpiała na uporczywe bóle brzucha oraz wzdęcia, co niezwykle negatywnie wpłynęło na jej psychikę do tego stopnia, że dziewczyna nie chciała wychodzić z domu. Liczne pytania o ciążę i zbliżający się termin porodu dodatkowo tego nie ułatwiały, a wręcz nasilały frustrację.
Emily próbowała różnych diet i ćwiczeń, które miały pomóc jej w pozbyciu się dodatkowych kilogramów, niestety pomimo starań nie mogła wyeliminować nieprzyjemnych dolegliwości.
Ból najczęściej pojawiał się po południu, dlatego też podejrzewałam, że miał coś wspólnego z tym, co jadłam na obiad – wspomina. Często utrzymywał się też przez całą noc, przez co nie mogłam spać – dodaje.
Wtedy też dziewczyna postanowiła zrobić domowe testy na nietolerancję pokarmową, dzięki którym dowiedziała się co tak naprawdę zrujnowało jej sylwetkę.
Wyeliminowała z diety 4 składniki, teraz wygląda jak modelka
Po przeprowadzeniu licznych badań okazało się, że Emily cierpi na zespół jelita drażliwego (IBS), przewlekłą chorobę układu pokarmowego. To właśnie ona odpowiedzialna jest za liczne wzdęcia powodujące, że brzuch 24-latki przypominał zaawansowane stadium ciąży. Dodatkowo dziewczyna ma nietolerancję pokarmową, co dodatkowo potęgowało efekt wydętego brzucha.
Po konsultacji z lekarzem Emily postanowiła wyeliminować ze swojej diety jaja, nabiał, drożdże oraz wołowinę, dzięki czemu szybko zaczęła tracić na wadze. Wystarczyły zaledwie trzy miesiące, by ze znienawidzonego rozmiaru 42 mogła wreszcie powrócić do obcisłych sukienek w rozmiarze 36/38 bez obaw przed ostającym brzuchem.
Gdy cierpiący na nietolerancję pokarmową zrozumie jakie produkty żywnościowe mu szkodzą, powinien niezwłocznie wyeliminować je z diety – mówi dr Gill Hart, biochemik i dyrektor naukowy w YorkTest Laboratories. Istnieją również dowody na to, że po okresie eliminacji szkodliwych produktów można je później wprowadzić do diety w małych dawkach tak, by na nowo nam nie zaszkodziły – dodaje.
Zespół jelita drażliwego: jak leczyć?
Pomimo, że na IBS cierpi nawet do 30 proc. populacji, do tej pory nie stwierdzono jednoznacznych przyczyn tego schorzenia, a jego leczenie oparte jest głównie na łagodzeniu objawów. Pacjenci cierpiący na zespół jelita drażliwego powinni restrykcyjnie stosować się do indywidualnie dobranej diety łagodzącej objawy IBS, lub za zgodą lekarza zdecydować się na leczenie farmakologiczne. Warto jednak wspomnieć o tym, że zespół jelita drażliwego powoduje u różnych osób różne objawy m.in.: dyskomfort trawienny, wzdęcia, czy ból brzucha, co utrudnia diagnozę. Dlatego jeśli zauważymy u siebie regularne wzdęcia, zaburzenia trawienia, czy nienaturalne szybkie powiększenie się naszego brzucha, który zaczyna przypominać piłkę - podobnie jak było w przypadku Emily - niezwłocznie powinniśmy udać się do specjalisty.
Zdjęcia: Instagram