Wielkanoc w wersji light. Przepisy na tradycyjne dania, od których nie przytyjesz
Wielkanoc to czas, kiedy bez opamiętania zajadamy się mazurkiem, faszerowanymi jajkami, a wszystko to zapijamy żurkiem. Niestety nie każda z nas może sobie pozwolić na nieliczenie kalorii. Co zrobić w takiej sytuacji?

Pobierz Trendbook Wizaz.pl – pierwszy taki w Polsce!
Doskonałym wyjściem będzie przygotowanie potraw, które nie są aż tak kaloryczne, a jednocześnie nie zawierają składników, na które na przykład jesteśmy uczulone. Alergie pokarmowe coraz częściej zmuszają nas do sporych zmian w jadłospisie i wykluczenia z niego wielu produktów. Bardzo popularna jest chociażby dieta bezglutenowa, która powinna być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu.Zobacz także: Dieta na niedoczynność tarczycy - co powinna zawierać?Ale spokojnie, Wielkanoc wcale nie musi upływać pod znakiem zakazów – wystarczy, że dostosujesz kilka potraw do siebie. Mistrzynią zamiany niezdrowego na zdrowe jest Anna Lewandowska. Nawet w ciąży nie ulega zachciankom – odżywia się zdrowo i dba o to, aby ani jej, ani dziecku niczego nie brakowało.Na jej blogu znalazłyśmy trzy naprawdę apetyczne przepisy, które same chętnie przetestujemy w ferworze wielkanocnych przygotowań. Dorzucamy też coś od siebie i mamy nadzieję, że będzie wam smakować :).Zdjęcia: Pinterest, iStock
1 z 5

Jajka faszerowane na zielono
Składniki:
- 3 jajka,
- 150 g brukselki,
- 1/2 pęczka koperku,
- szczypta soli jodowanej lub morskiej,
- pieprz czarny
Myjemy brukselkę i gotujemy na parze aż stanie się miękka. Następnie posypujemy solą i blendujemy z umytym koperkiem na gładką masę. Konsystencja ma przypominać purée. Dalej gotujemy jajka na twardo, obieramy ze skorupki i przekrajamy na pół. Pozbywamy się ostrożnie żółtka, które miksujemy z naszą brukselką i koperkiem. Tak przygotowaną pastę doprawiamy do smaku i szprycą wypełniamy jajka.
2 z 5

Dietetyczny mazurek
Składniki na spód:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 70 g masła klarowanego
- ja zamiast jajka użyłam siemienia lnianego, ale można wbić jajo
- 60 g syropu ryżowego
- soda, sól
Składniki na masę:
- 8 daktyli
- 150 ml śmietany ryżowej
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki rumu
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu dokładnie mieszamy i lekko ze sobą miksujemy. Kroimy masę w prostokąty, robimy z niej wałeczki i otaczamy mazurka. Całość pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, czekamy aż ciasto ostygnie. Teraz gotujemy w śmietanie daktyle i dodajemy do nich pozostałe składniki na masę. Wszystko ze sobą miksujemy, a następnie wykładamy na wystudzone ciasto. Ozdabiamy wedle uznania.
3 z 5

Dietetyczny pasztet
Składniki:
- 5 g suszonych borowików
- 600 g piersi kurczaka (około 3 filety)
- 150 g wątróbki drobiowej
- cebula 100 g
- 10 łyżek jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 200 g
- 1 jajko
- oliwa z oliwek łyżeczka – 5g,
- marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
- sól, pieprz, majeranek, cząber, gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
Najpierw gotujemy wodę z warzywami i następnie wrzucamy do niej filety z kurczaka. Całość doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy pół godziny. Grzyby zalewamy 100 ml gorącej wody i czekamy 15 minut. Posiekaną drobno cebulę rumienimy na oliwie. Następnie dodajemy wątróbkę i grzyby, smażymy przez chwilę. Później wyciągamy filety z kurczaka i blendujemy je razem z wątróbką. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jogurt naturalny oraz jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, cząbrem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy i wypełniamy masą małą formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni.
4 z 5

Babka bezglutenowa
Składniki:
- 5 białek
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przesiawamy mąkę i mieszamy z proszkiem oraz wiórkami. W misce ubijamy białka na sztywno. Trzymając mikser na wolnych obrotach dodajemy powoli miód, ekstrakt, masło, roztrzepane wcześniej jajko i powoli mąkę z wiórkami. Formę należy wysmarować olejem kokosowym i oprószyć mąką oraz przelać do niej ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Polewa przygotowujemy z roztopionej gorzkiej czekolady zmieszanej z kozim jogurtem naturalnym.
5 z 5

Dietetyczny majonez
Składniki:
- 1 kubek serka wiejskiego 200 g
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki octu
- sól i pieprz
Wszystkie składniki wystarczy dokładnie zblendować na gładką masę i odpowiednio doprawić.